fbpx

Több ezer traktor érkezett a fővárosba

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 19.

Hétfőn – ahogy azt korábban bejelentették – több ezer gazdálkodó tüntetett traktoraival a berlini Brandenburgi kapuhoz vonulva. Az ok a gázolaj jövedékiadó-visszatérítésének és a mezőgazdasági erőgépek gépjárműadójának eltörlési szándéka volt. A felszólalók mindkét oldalon a városlakók érzelmeire kívántak hatni, őket is a legérzékenyebb pontjukon, a pénztárcájuknál megragadva.

gazdatüntetés Berlin
Legalább 1500 traktort számoltak össze (forrás: agrarheute.com)

Az egyik oldal az élelmiszerárakat emlegeti…

A német „rendőrlámpa”-koalícióban nagyon erős a zöld szín, még az agrárminiszter is zöldpárti, de a tüntetés láttán megszülettek az első olyan nyilatkozatok, amelyek módosításokat javasolnak a tervezett adócsomagban. Maga a szakminiszter, Cem Özdemir is megértőnek mutatkozott azzal szemben, hogy az adókedvezmények megvonása több havi bevételnek megfelelő összegtől fosztja meg a gazdálkodókat, mindezt egy olyan gazdasági környezetben, amikor eleve magasak az élelmiszerárak, és a klímaváltozás extrém kockázatossá teszi a termelést.

Erre reagálva a zöld oldal is nyilatkozatháborúba kezdett, kihasználva, hogy a német társadalom általában véve támogatja a környezetet védő politikai döntéseket. Január 20-ra például már meghirdettek egy nagy demonstrációt, amit egy, a biogazdaságokba önkénteseket toborzó globális szövetség szervez. Céljuk a GMO-mentes, környezetbarát gazdálkodásra való figyelemfelhívás és a városi lakosság közelebb hozása a mezőgazdasághoz. Az apropót az adta, hogy az EU Bizottság hajlik rá, hogy a génszerkesztett élőlényeket kivegye a GMO-szabályozás alól. (Lásd részletesen magyarországi megvilágításban: Mire jutunk a génszerkesztéssel?)

… a másik oldal az agrártámogatásokkal hergel

A Greenpeace hangja is erőteljesebb Németországban, mint nálunk. A gazdatüntetésre reagálva kijelentették: a klímának éppen a dízelfelhasználás támogatásával ártunk a legtöbbet. Egyébként pedig a gazdák eurómilliárdokat kapnak egyéb támogatási jogcímeken, ezt a „kis megvonást” el kell tudniuk viselni. Különben is, itt van a megoldás, az e-traktor – vélekedik a Greenpeace mezőgazdasági szakértője, Martin Hofstetter. A kormány zöldpárti tagjai inkább a biodízelt és a hidrogénhajtást látják megfelelő iránynak, szerintük az elektromosság csak kisebb gépek, eszközök működtetésére megfelelő.

A gazdatársadalom nevében felszólalók azt hangsúlyozták, hogy évek óta mindent megtesznek a termelés zöldítéséért, költséges beruházásokat hajtanak végre, és minden módon alkalmazkodnak a társadalmi elvárásokhoz, ami drágítja a termelést. Úgy vélik, a fogyasztók is tisztában van vele, hogy a termelés korlátozása az élelmiszerárak további növekedésével jár, amire most senki nem vágyik. A tüntetők úgy vonultak le a Berlinből, hogy kilátásba helyezték: januárban országos méretű demonstrációba kezdenek, ha a kormányzat nem áll el a tervétől.