fbpx

Elhunyt a Claas csoport vezetője, Helmut Claas

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 07.

Január 5-én elhunyt Helmut Claas, a gépmárkacsoport első embere. 11 ezer munkatársa értesült megrendülve a hírről. A szakember 94 évet élt. Egy kiemelkedő mezőgépgyártó vállalat vezetőjét vesztette el vele Európa.

 

Claas tulajdonos

Helmut és lánya, Chatrina Claas (Forrás: andreasfechner.de)

 

Kétkezi munkásként indult

Helmut Claas 1926-ban született a németországi Harsewinkelben. Szülei, August és Paula Claas vezették az akkoriban még csak 100 munkatárssal bíró mezőgépgyártó üzemet. Helmut az érettségi után géplakatosnak tanult, ezután fémmegmunkálással foglalkozó üzemekben, öntödékben végzett gyakorlatot. Párizsban elvégzett mezőgazdasági tanulmányai után egy franciaországi Claas-értékesítő pont létrehozásának feladatát kapta a családtól. A hersewinkeli családi céghez 1958-ban csatlakozott, ahol főként a technikai fejlesztéssel foglalkozott.

 

Új kombájnkonstrukciók szériában

1962-ben átvette a cégvezetést. A családi vállalkozás két átalakítást élt meg, 1996-tól működik speciális részvénytársaságként (jogállását tekintve a hazai kft. és zrt. keveréke), ekkortól Helmut a felügyelőbizottság és a közgyűlés elnöke. Helmut Claas a folyamatos gépfejlesztés és az új konstrukciók gazdaságos sorozatgyártása mellett kötelezi el magát. Az ő vezetése idején cseréli le a korábbi sikermodellt, a Dominatort, az arató-cséplők teljesen új generációja, a Lexion, amelyik ma a világ legnagyobb teljesítményű kombájnjának számít. Az energiaültetvények betakarítására is alkalmas Jaguar, illetve a Xerion óriástraktorok is a vezetése alatt írtak sikersztorit.

 

Lexion kombajn

A sikerkombájn (Forrás: claas-group.com)

 

Multinacionális full-liner

A Claas jelenlegi célja, hogy full-liner értékesítővé váljon, azaz minden művelethez ajánlani tudjon gépmegoldásokat. (A cég idei újdonságairól és terveiről itt írtunk részletesen.) A cél elérésében fontos lépés volt, amikor 2003-ban megvásárolták a franciaországi Renault traktorgyárat. A cég más országokban is terjeszkedni kezdett: kiépítették az oroszországi, az egyesült államokbeli és a kínai gyártást. Helmut Claas mindezek ellenére alapvetően agrárszakember maradt. Az Anglia keleti felében található farmon gyakran tartózkodott feleségével, Erikával. Szoros kapcsolatot ápolt a környező gazdaságok termelőivel, érzékenyen reagálva a problémáikra. Ezen felül szenvedélyes vadász is volt. Időben felkészült a családi vállalkozás átadására is. Az új generáció már tevékeny részt vállal a cég irányításában. Lánya, Cathrina a közgyűlés elnökeként dönt a cég ügyeiről és a fejlődés irányáról.