fbpx

2020 nagy dobása – a Väderstad bemutatja a megújult Spirit 400C/S vetőgépét

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 január 08.

A Väderstad 2015 óta lépésről lépésre hajtotta végre vetőgép-portfóliója megújítását célzó programját, amelynek első állomása a Rapid vetőgépcsalád formai és technikai modernizációja volt.

Ennek keretében például hidraulikus magadagolással és az új generációs E-Control vezérléssel látta el a Rapid 300-400C/S típusokat, míg a pneumatikus Rapid A modelleken az újragondolt tartály- és ventilátorkialakítás mellett bemutatta a SeedEye vetésellenőrző és magszámláló rendszert. A Spirit vetőgépcsaládnál talán még ennél is radikálisabb volt a megújító program, hiszen első lépésként a család 6, 8 és 9 méteres tagjai kaptak újratervezett mag- és műtrágyatartályt, hidraulika-rendszert, valamint vezérlést, a közelmúltban pedig a Spirit 400C/S változatok estek át komolyabb ráncfelvarráson. 2020-ban az új 4 méteres modell bemutatása egybeesett az új gazdasági év, valamint az előszezon indításával, ami azt jelenti, hogy a gyár október óta fogadja a megrendeléseket. Ma már az összes Spirit modell iPad-alapú vezérlőrendszerrel működik, amelynek a neve Väderstad E-Control. A vetésminőség folyamatos ellenőrzésén kívül lehetőség van a művelőeszköz, a vetőcsoroszlyák, valamint a követőborona mélységének menet közbeni állítására is. A számos előnyös tulajdonság közül a felhasználóbarát kialakítás, a költséghatékonyság és az egyszerű szoftverfrissítés említhető meg.

 

Väderstad Spirit
Lehetőség van a művelőeszköz, a vetőcsoroszlyák, valamint a követőborona mélységének menet közbeni állítására is

 

A vetőgépeken található ún. Gateway ISOBUS-kábelen keresztül kapcsolható az erőgépek virtuális/ISOBUS-termináljához, ami lehetőséget ad arra, hogy szakaszolással és változtatható magmennyisség-állítással vessünk táblatérkép alapján. A vetőgépek ennek megfelelően vezérelhetők közvetlenül a traktorok termináljairól is, bár elterjedtebb megoldás az, amikor egy iPad is elhelyezésre kerül a fülkében, amelynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a vetés folyamatát, SeedEye alkalmazásakor pedig az egyes magvető csöveket és csoroszlyákat kontrollálhatjuk. A Fenix II elektromos meghajtású adagoló a pontosság és a nagy teljesítmény kombinációja. A Spirit 400C változatnál például a mag és a műtrágya kiadagolását is egy-egy Fenix egység végzi. A Fenix meghajtásáról egy nagy teljesítményű elektromos motor gondoskodik, így a vetőgép akár 500 kg/ha műtrágyaadag kijuttatására képes15 km/h sebesség esetén. A vetés közbeni leállások számának minimalizálása érdekében a vetőgép nagyméretű, 3740, illetve 3900 (kombi verzió) literes tartállyal készül. A takaróponyva nyitása könnyen elvégezhető a gép mellett állva is, így a feltöltés igen egyszerű.

 

Väderstad Spirit
A vetőgép nagyméretű, 3740, illetve 3900 (kombi verzió) literes tartállyal készül

 

E-control
E-Control: ma már az összes Spirit modell iPad alapú vezérlőrendszerrel működik

 

Fenix
A Spirit 400C változatnál a mag és a műtrágya kiadagolását is egy-egy Fenix egység végzi

 

A nyitott gépépítési mód megkönnyíti az egyes kezelőszervekhez és részekhez való hozzáférést. A nagyobb munkaszélességű modellekhez hasonlóan ezután a Spirit 400C/S vetőgépek is ún. aktív csoroszlyanyomással készülnek, ami garantálja az állandó vetésmélységet változó talajkörülmények és/vagy lejtős terepviszonyok esetén is. A hidraulika-rendszer szenzorjai azonnal érzékelik, amint a vetőgép dombtetőre vagy laposba ér. Ekkor egy automatikusan működő hidraulikus szelep kompenzálja a megnövő vagy csökkenő nyomást. A csoroszlyák nyomása mindig egy állandó értéken van, függetlenül a vetőgéphez viszonyított munkaszögüktől. Az eredmény igen meggyőző maglehelyezésben és rendkívül egyenletes kelésben nyilvánul meg. Az elosztófejek magasra történő helyezésével a magvezető csövek még lejtős terepviszonyok esetén is mindig olyan szöget vesznek fel, ami biztosítja az akadálytalan magáramlást. A 4 méteres típusokon bemutatott másik újdonság a szekcióvezérlés, ami biztosítja, hogy a forgókon a vetőgép felemelésekor és leengedésekor a mellső művelőeszköz hamarabb érjen földet, mint a csoroszlyák és a követőborona. A felemelés és leengedés automatizálásával a vetésminőség mindig állandó a forgókon. Lehetővé válik, hogy elsőként a forgók kerüljenek elvetésre, anélkül, hogy megbontanánk a vetés folyamatát a maradék táblarész vetésekor. Az talán természetes is, hogy a megújult Spirit 400C/S vetőgépekhez már alapból rendelhető a SeedEye vetésellenőrző rendszer, ami lehetővé teszi a vetés valós idejű ellenőrzését. A SeedEye egyenként regisztrálja a szenzorokon áthaladó magokat, eltérés esetén pedig azonnal figyelmezteti a gépkezelőt, így a vetést érő kedvezőtlen hatás azonnal kiküszöbölhető. A nagyobb modellekhez hasonlóan az első évben a SeedEye még csak vetésellenőrző egységként használható a Spirit 400C/S vetőgépeken, 2021-től kezdődően pedig már a magszámláló funkció is aktiválható rajta, ami forradalmasítja a vetés és a kalibrálás folyamatát. A SeedEye rendszerrel felszerelt vetőgépeken a négyzetméterre vagy a hektárra kivetendő magszámot adjuk meg az általánosságban használatos kg/ha magráta helyett. A rendszer ezt követően automatikusan kalibrálja magát, vetés közben pedig a haladási sebesség függvényében automatikusan szabályozza a magadagoló fordulatszámát.

 

Väderstad pirit
Az InLine eljárás során alacsony dózisú műtrágyát juttatunk ki a vetőcsoroszlyákon keresztül a magárokba

 

Az új Spirit modell piacra bocsátásával egy időben egy újfajta műtrágya-kijuttatási eljárást is bemutat a svéd gyártó a kombi vetőgépeken. Az InLine eljárás során alacsony dózisú műtrágyát juttathatunk ki a vetőcsoroszlyákon keresztül a magárokba, de a vetőmagtól elkülönülten, ami a növények gyors tápanyagfelvételét segíti. A műtrágya és a vetőmag elkülönített kijuttatásából adódóan lehetséges a nagy pontosságú vetésellenőrzés. Ugyanakkor a már ismert FIX-eljárás során a magágykészítő egység tárcsái mellé illesztett csoroszlyák juttatják ki a műtrágyát egy 5 cm széles sávba, 125 mm-es sortávolsággal, így a talajkörülmények függvényében a műtrágya-kijuttatás mélysége a traktorfülkéből menet közben is állítható. Az új Spirit 400C/S bemutatásával a Väderstad tovább erősíti pozícióját a gabonavetőgépek piacán, ahol innovatív megoldásaival közel 30 éve meghatározó és iránymutató szerepet tölt be. Rapid és Spirit vetőgépei széles modellválasztékának köszönhetően termőhelytől és gazdasági mérettől függetlenül versenyképes alternatívát kínál az ország bármely régiójának termelői részére.

 

Väderstad Spirit vetőgépekről gyári információk: [LINK]

Väderstad vetőgépekről interjú: [LINK]

 

SZERZŐ: DR. KALMÁR TIBOR