fbpx

Repce: a készletek is szorongatják az új termést

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 30.

Nemcsak a termelői raktárak szűkösök, a gyárak is igyekeztek felhalmozni tavaly. Mind olajmag, mind dara formájában rengeteg árut bespájzolt Európa. Mutatjuk, mennyire drasztikus a háborús készletfelhalmozás szója-, repce- és napraforgódarából. Ez ugyanis közrejátszik az élelmiszer- és takarmányipar mérsékelt érdeklődésében az idei termés iránt.

repceolaj
Az olajnövények egymás helyettesítőjeként kihatnak egymás árára, és Európa mindegyikből telepakolta a raktárait (forrás: canadianfoodfocus.org)

Három hét múlva megindulnak a kombájnok az új repcében, a termés pedig kiválónak ígérkezik. A párizsi tőzsdén e pillanatban egy erősödési hullámot követően 405-406 eurót (152 ezer Ft) kérnek egy tonna augusztusi repcéért. A 130-135 ezer forintos hazai ajánlat továbbra is érvényes, még akkor is, ha valójában csak a párizsi árral tudnánk elérni a nullszaldót. Sajnos, ezzel a növénnyel kevés esélyünk van ledolgozni a tavalyi veszteségeket, és sokaknak már nincs lehetőségük tovább várni. A kereskedők ezzel is tisztában vannak… Most a feldolgozók tehetik meg, hogy egy picit még kivárnak.

Alább az olajmagdarák háborús felhalmozásán keresztül érzékeltetjük, milyen készleteken ülhetnek az uniós gyárak. Ugyanez a tempó valósult meg az olajmagok begyűjtésekor is. (Lásd: Repceimport: lóhalálban vásároltak az európai gyárak.)

Szójadara: duplázódott az ukrán behozatal az EU-ba

Európa két legnagyobb szójadara-ellátója Brazília és Argentína, ezek együttesen a behozott olajmagdara mintegy 85 százalékát biztosítják. Ukrajnából bab formájában szokott érkezni a termény, de a tavalyi aratást követően a duplájára emelkedett az ukrán szójadaraexport az EU irányába. Ennek két oka van: 1. kiváló volt az ukrán szójatermés; 2. Ukrajna a háborús konfliktus miatt most nem szállíthatnak korábbi legfontosabb partnerének, Fehéroroszországnak.

Áprilisig 400 ezer tonna szójadarát exportált Ukrajna, 20%-kal többet, mint a megelőző értékesítési szezonban. A következő aratásig 520 ezer tonnát érhet el az ukrán kivitel, ami az elmúlt három év legjobb eredménye lenne. A szállítmányok 83%-a az uniós országokba érkezett. Minden második tonna Lengyelországot vette célba, ahová összesen 170 ezer tonna ukrán szójadara futott be, 62%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Az EU egészébe pedig megduplázódott az első 8 hónap alatt beérkező ukrán szójadara mennyisége.

Repcedara: közel 70%-os az orosz import növekedése

A repcét alapvetően feldolgozatlan állapotban importálja az EU, elsősorban Ukrajnából, Kanadából és Ausztráliából. Dara képében azonban az orosz forrásra hagyatkozik. A háború nem tépte szét ezt beszerzési útvonalat, sőt! Az EU igyekezett ebből a termékből is bespájzolni, áprilisig 39%-kal több (700 ezer tonna) repcedarát vásárolt, mint tavaly, ezen belül elsősorban az oroszországi vásárlásokat növelte. Innen a háború dacára 68%-kal több repcedara érkezett, 325 ezer tonna.

Oroszország egymaga a teljes uniós import 47%-át fedte le. Több mint a háromszorosára nőtt a másik, háborús szankciókkal sújtott ország, Belorusszia uniós exportja is. A fehéroroszoktól érkező 230 ezer tonna repcedara messze felülmúlja az ukránok 60 ezer tonnás uniós exportját, akik nem foglalkoznak a repce feldolgozásával.

Napraforgódara: 63%-kal nőtt az ukrán import

Ukrajna a napraforgóolaj gyártására összpontosít, így ennek darájából hatalmas a készlete. Az EU mindig is vásárolt belőle, de nem annyit, mint most. Az ukrán kivitel a tavalyi betakarítás óta 2,7 millió tonna, ami alacsony szintnek számít. Ebből az EU 1,2 millió tonnát vásárolt meg, 63%-kal többet, mint egy évvel ezelőtt. Mivel ez így is csak az uniós szükség felét fedezte, az igények másik felét testvéries megoszlásban Argentínából és Oroszországból pótolta a közösség.

Békeévekben Oroszország az EU legfontosabb napraforgódara-ellátója, nem pedig Ukrajna, ahonnan inkább kész olajat szokott vásárolni a közösség. A felesleges daramennyiséget az ukránok főként Kínának értékesítik, a szállítmányok fele most is ide futott be. Az EU jelenlegi érdeklődése a háborús helyzetnek köszönhető: ha van alternatíva, akkor nem az orosz partnerekhez fordulnak az uniós beszerzők.