Magágyat lehet másképp is készíteni: Lemken Zirkon forgóboronák

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 29.

A Lemken mezőgazdasági gépgyártó leginkább ekéiről híres. Azonban Magyarországon is egyre több helyen állnak munkába a német gyártó forgóboronái. Ezen eszközök tökéletes alternatívái lehetnek a hagyományos magágykészítő gépeknek; mindemellett még több hasznos funkcióval bírnak. A forgóboronák a nyugat-európai országokban igen elterjedtek, míg a hazai gazdatársadalom csak most kezd ismerkedni velük.

A Zirkon család széles palettája a kis- és nagyüzemek számára is megoldását kínál. 3-tól 6 méteres munkaszélességig a függesztett és féligfüggesztett modellek egyaránt megtalálhatóak. A Zirkon előnye abban rejlik, hogy a gyártó méterenként 4 késpárral szereli, így a tökéletes aprító munka itt nem kérdés. A kések alapesetben csavaros rögzítésűek, de opcióban a gyorskés-csere lehetősége is elérhető. A Lemken nagy hangsúly fektet a kopó alkatrészekre is, így itt a forgóboronák esetén is elérhetőek a páncélozott kések, akár többféle hosszúságban. A gép „lelke” a hajtásház, amelybe a meghajtó tengelyek és csapágyak hőkötéssel kerülnek elhelyezésre. A stabil futás és hosszú élettartam eredményeként a csapágyak közötti távolság megnövelt. Így hosszú távú extrém igénybevétel sem jelent gondot a Zirkonnak. A hajtásházban található zsír garantálja a megfelelő kenést, mindamellett, hogy 2500 üzemórás csereintervalluma van. A forgóboronák többféle hajtóművel rendelkeznek, amelyeken a forgásirány és a kések forgási sebessége is változtatható. A Zirkon a Lemkentől megszokott módon kombinálható gabona-, vagy akár szemenkénti vetőgéppel is.

Sok esetben a forgóboronákról azt gondoljuk, hogy ezek lassú, kis területteljesítményű gépek, ám ez nem igaz. Természetesen nagyban függ a munkagép sebessége a talaj adottságaitól, illetve a munkamélységtől, de vetési mélységben használva (5-10 cm) akár a 10-12 km/h munkatempó is kényelmesen elérhető.  Nehéz, kötött, kiszáradt talajokon is bizonyítottan képes tökéletes magágyat készíteni, ott, ahol más gépekkel már nem boldogulnak a gazdák.

A forgóborona legutolsó eleme egy lezáróhenger (amely a mélységhatárolásért is felel). 6-féle típus közül lehet a legideálisabbat kiválasztani. Ezen hengerek mind garantálják a tökéletes visszazárás mellett a talajnedvesség megőrzését.

Ha a Lemken Zirkon felkeltette érdeklődését, akkor kérjük, keresse a Lemken Hungária Kft. munkatársait:
Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380

SZERZŐ: SZP