fbpx

Ennyi lesz a búza ára itthon

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 09.

A párizsi tőzsdén április 22-én 203 euró/tonnával érte le csúcsát az óbúza ára, azóta visszakorrigált, és pillanatnyilag 186 eurót (59 ezer Ft) ér egy tonnája. Soknak tűnhet, főként forintban, de ha az elmúlt 20 év árait nézzük, akkor még szerénynek is mondható. A 2008-as pénzügyi világválság és a 2011-2012. évi súlyos aszálynak nagyobb hatása volt a búza értékére, mint a mostani koronajárványnak és piaci turbulenciának.

 

 

Hazánkban az Eurostat adatai szerint kifejezetten a 2012. évi kiugrás dominálja a grafikont, ekkor 208 eurót is megadtak egy tonna búzáért.

 

 

Európa nem a világ

Azt, hogy most nem szabadultak el a nemzetközi árak, egy tényezőnek köszönhetjük: a globális termést rekord nagyságúra várják az elemzők. Hozzá kell tennünk, hogy Európában, a világ kettes számú búzaexportőrénél, idén 8 százalékkal kevesebb termésre van kilátás, mint tavaly. Az EU-27 területén a Bizottság szerint 122 millió tonna kenyérnekvalót arathatnak, ami az 5 éves átlagot is alulmúlja 3,5 százalékkal. És micsoda 5 év az, amihez viszonyítunk! Tavaly előtt Nyugat-Európát sújtotta akkora aszály, mint most Magyarországot, alig 116 millió tonna szemet tudtak a gazdák behordani a raktárakba.

A durumbúza még rosszabb állapotban van: az EU-27 területén 7,3 millió tonna kerülhet betakarításra, ami 15 százalékkal kevesebb az ötéves átlagnál. A tritikálé 10,5 millió tonnás eredménye is 8 százalékos elmaradást jelent az ötéves átlagtól. Jónak ígérkezik viszont az árpatermés: a csaknem 57 millió tonnára becsült mennyiség 6,6 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot.

 

Ennyi lesz az ára

A Mezőhír felhívott néhány meghatározó hazai gabonakereskedőt, takarmánygyártót és malmot, hogy megtudja, milyen búzaárakra számítanak idén. A konklúzió nem meglepő: túlzónak tartják a termelők 60 ezer és 57 ezer forintos elvárását a malmi, illetve takarmánybúzára. Egyrészt nem lesz akkora a termésveszteség, mint amekkorát májusban prognosztizáltunk, másrészt az olasz piac sem tűnik túl aktívnak. Itthon a takarmánygyártók 53-55 ezer forintot tartanak reális árnak a terményért. A malmok kényesebbek a minőségre és szinte nulla készlettel fordulnak rá a betakarításra, emiatt rendszerint idegesebbek is. Az étkezési minőségért 56-58 ezer forintot adnának, a 60 ezret már sokallják.  A Mezőhír május 13-i árprognózisa egybeesik ezzel a várakozással.