fbpx

Le kell láncolni az olívaolajat a spanyol boltokban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 20.

Spanyolországban, a világ legnagyobb olívaolaj-termelőjénél olyannyira megugrott az étolajok ára, hogy a szupermarketeknek le kell láncolniuk azokat a lopások megemelkedett száma miatt.

leláncolt étolajok
Leláncolt, extra szűz olíva- és napraforgóolajok a spanyol boltokban (forrás: REUTERS/Jon Nazca)

Túl drága lett

A Reuters beszámolója szerint az extraszűz olívaolaj egyliteres palackjait 10–14,5 euróért (3800–5500 Ft) adják a szupermarketekben, így az olívaolaj a szeszes italok, a kozmetikumok és egyes háztartási cikkek mellett a lopásgátló címkékkel ellátott termékek kategóriájába került. A 400 eurónál kisebb értékű tárgyak lopását azonban nem büntetik Spanyolországban, kivéve, ha ismétlődő cselekményről van szó. Így láncok bevétésére is szükség volt annak érdekében, hogy az olajok az üzletben maradjanak. A kiskereskedőknek lopásgátló megoldásokat kínáló STC cégnél ezen a nyáron a 12-szeresére nőtt az olívaolajos palackok védelmére szolgáló eszközök megrendeléseinek száma – mondta el a cég ügyvezetője a Reutersnek.

A bolti lopások számának jelentős növekedését tapasztalja az Andalúzia régióban 30 üzletet üzemeltető Tu Super szupermarketlánc vezérigazgatója, Ruben Navarro. Az olívaolaj kiemelten kockázatos termék lett, mivel a termék literenkénti ára 150%-kal nőtt az elmúlt két évben. Szeptember óta a Tu Super az 5 literes olívaolajos flakonokat is összeláncolja. Az egyliteres palackokat lopásgátló címkékkel látják el.

Az olajütőkben szintén nő az alkalmazottak általi lopás. Nem csak a „teherautóról leesett”, kisebb mennyiségek hagyják el a gyárkaput, októberben 56 tonna extra szűz olívaolaj eltulajdonítása miatt indítottak eljárást két ember ellen. Eközben az extra szűz olívaolaj értékesítési volumene tavaly szeptembertől idén szeptemberig 17%-kal esett vissza a boltokban.

A klímaváltozás az oka

Spanyolország 2020 óta küzd tavaszi fagyokkal, nyári aszállyal és viharokkal. A változó klíma a gyümölcstermelés több ágazatában is érzékeny veszteségeket okozott. Tavaly komplett kajsziültetvényeket tarolt le az ítéletidő, idén az aszály miatt fordultak az uniós válságalaphoz. A citrusfélék, az olívabogyók és az áfonya termelése érezhetően visszaesett. (Lásd még a témában: Temessük-e a spanyol agrárkivitelt?)