fbpx

Hangszigetelés megoldása egy zümmögő gépház esetében

Írta: Knauf Insulation - Hirdetés - 2020 október 08.

Tisztelt Olvasók!

A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési/fűtési rendszereit kiszolgáló ún. folyadékhűtő-gépház zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez.

A lakókörnyezet nyugalmának megőrzése természetesen alapvető szempont volt a zajcsökkentési rendszer létesítése során, de nem mellékes az sem, hogy megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható.

 

 

A tervezési adatok ismeretében javasoltuk – majd a szaktervező tervező jóváhagyta – a kétrétegű Tektalan 037/2 termék beépítését 75 mm vastagságban.

A kőzetgyapotmaggal, fagyapotkéreggel készülő Tektalan 037/2 kompozit tábla hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak legjobban megfelelőt választották.

 

 

Hangelnyelési tényezői táblázat MSZ EN ISO 11654 szerint:

  • aw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
  • NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

 

 

A szigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárásállóság megteremtése. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól, mivel a gépház a tervek szerint felülről nyitott lesz, tűzihorganyzott járdarács fedéssel.

 

 

A táblákat vasbeton falra, illetve OSB lapra kellett rögzíteni. A beton felületre DHM dűbelt, míg az OSB rögzítéshez Reisser csavart, alátéttel kiegészítve alkalmaztak. A lapok rögzítését követően javaslatunk szerint festés/lakkozás indokolt lehet a táblák időjárásállóságának növelésére. A hangelnyelés megtartása érdekében fontos viszont a lapok porózus felületének megőrzése, tehát sűrű diszperziós festés szóba sem jöhet, csak hidrofóbizáló alapozó, vagy a gyártó által előírt mennyiségű diszperziós homlokzati festék

 

Megköszönve megtisztelő figyelmüket:
A Knauf Insulation csapata