fbpx

A közelben nyílik a világ első fűszer- és gyógynövény expója

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 05.

Az olasz Macfrut május 4. és 6. között Spices & Herbs Global Expót rendez Riminiben. A fűszerek, gyógynövények és aromás fűszernövények világának szentelt kiállítást először rendezik meg az olasz növénytermesztők szövetsége, a Fippo és a piacvezetőnek számító Cannamela cég társszervezésében.

kamilla
Kamilla (forrás: drchenpatika.com)

A járvány csak lendített rajta

Világviszonylatban a fűszerek 18-20 milliárd dolláros forgalmat képviselnek, 4-5 százalékos éves növekedési ütemmel. A pandémia idején a szakácsművészet és az otthon főzés még népszerűbbé vált, ez alatt a két év alatt 13,4 százalékkal nőtt a szegmens forgalma. A kertészeti ágazat számára egyre „gyümölcsözőbb” alternatívát kínálnak a különféle fűszer- és gyógynövények.

Olaszországban mintegy 500 vállalkozás 7300 hektáron állít elő nagyjából 4000 tonna vágott növényt (koriander nélkül) és 350 tonna illóolajat, főleg citrusfélékből. A megtermelt nyersanyag értéke 235 millió euróra tehető, a feldolgozott áru értéke pedig közelíti az egymilliárd eurót. Az országban a borstól az oregánón és a kamillán át a rozmaringig 142 fajt termesztenek – mondta el Andrea Primavera, a Fippo elnöke. (Az ágazat hazai helyzetéről lásd szakcikkünket: Gyógynövény alulnézetből, avagy mire lesz elég egy pályázat?)

Erősödik az olasz konkurencia

Az olasz gyógy- és fűszernövény-termesztés elsősorban Kalábria, Emilia-Romagna, Szicília és Szardínia területén jelentős. Az ágazaton belül az ökológiai termesztésbe vont terület aránya a duplája annak, ami a szántókat általában jellemzi. A szektort vetőmaggal és speciális technológiával kell ellátni, így ezek terén is növekedés várható. Olaszországban csak nemrég ismerték el a gyógy- és fűszernövénytermesztést mezőgazdasági tevékenységként, így már részesülhet az agráriumnak járó támogatásokból, ami további lendületet ad neki.