fbpx

Szelvény és elmélet: így keltsd életre a talajt!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 25.

A Biocont új készítménye a gombaszervezetek aktiválása és táplálása által javítja a talajszerkezetet, talajéletet

A mezőgazdaságban ma az egyik leghasznosabb tudásátadási forma a talajszelvény-elemzés: a gazdák közvetlen bepillantást nyerhetnek a növénytermesztés sikerét döntően meghatározó viszonyokba a termőföld felső rétegeiben. A Biocont is így: szelvényfeltárással és szakmai előadásokkal mutatta be innovatív, új talajkondicionáló készítményét. A biológiai növényvédelem és termésnövelés szakterületén ismert cég nem kevesebbet állít a Nutrigeo-ról, mint azt, hogy már fél év után megmutatkoznak kedvező hatásai: többek között gyorsul a szervesanyag-felhalmozódás és a talaj szerkezetessége, javul a tápanyagszolgáltató-képesség és a vízháztartás is.

Szemléletes bemutató

Két, csaknem kétméteres szelvény talajviszonyainak összehasonlítása a szkeptikusokat is meggyőzi – így történt ez október derekán Szarvas közelében. A Moroko Kft.-vel közösen, a Fenntartható Szabadföldi Zöldségtermesztés című konferencia felvezetéseként a hazai jelenlétének 20. évfordulóját ünneplő Biocont Magyarország Kft. e szemléletes bemutatóra alapozta szakmai napja fő üzenetét. A Békés déli vidékén, Szarvas térségében nemcsak a tavalyi, hanem az utóbbi esztendőkben minden évben visszatérő aszály az egyik legsúlyosabb kihívás a haszonnövény-termesztésben. A másik kritikus pont a talajminőség: a jó esetben 2-2,5 százalékos humusztartalom mellett gyakran csak jelentős inputanyag- és gépimunka-ráfordítással érhetők el értékelhető terméseredmények.

Biocont talajszelvény-elemzés
Biocont talajszelvény-elemzés

A kés is beletörik a szerkezetvesztett talajba

A Biocont szakmai napjának első szelvényében szembetűnően megmutatkozott, mit okoz mindez a talajban: a 70-es kötöttségű, erősen agyagos talajon a gyökerek zöme a 0-30 centiméteres mélységbe zsúfolódott, mely kitettsége miatt gyorsan kiszárad, vagy éppen vízzel telítődik. Csak a gyökerek kis része volt képes a 30 cm mélységben húzódó eketalpon áthatolni. Ezalatt már egy nehezen átjárható, tömörödött, leromlott szerkezetet találtunk, melyben az a pár, életéért küzdő hajszálgyökér is csak 60-80 cm-ig volt képes lehatolni – még a bemutatót vezető Gyekiczki Bernadett szaktanácsadó nagyméretű acél kése is kétszer eltört(!) benne, amikor mintát akart adni a szelvényt körülálló gazdáknak. A szerkezetvesztett talajban pont a lényeg, a pórustér vész el. Mivel sem levegőt, sem vizet nem tud tárolni, az élő szervezetek számára is kedvezőtlen közeg alakul ki.

E szerkezetromlás káros következményei a tömörödött agyagos réteg felett, a fakó szürke színű 30-60 centis részen is megmutatkoznak. Porosodó, kemény, élettelen, sima felületű, szilánkszerű rögökkel telített a talaj, amelyen a szántás-forgatás, a műtrágyázás legfeljebb átmenetileg tud javítani, tartós negatív következmények árán. A talaj, miután nem képes vizet és levegőt jó szerkezetességgel áramoltatni, az intenzív művelés folyamatos törő-zúzó hatása miatt uralkodó folyamattá válik az aggregátum-szétesés, a morzsállékonyság leromlása. Ezzel szerkezetvesztett, talajszilánkos, felület nélküli közeg alakul ki, ami ördögi körként járul hozzá az egyre rosszabb talajállapot létrejöttéhez.

Biocont Gyekiczki Bernadett

Mitől olyan gyors és komplex a Nutrigeo L talajjavító hatása?

A szervesanyag-megőrzés és -gazdagítás tehát stratégiai cél a leromlott állapotú talajoknál. Kevesen tudják azonban, hogy a talaj szervesanyag-tartalma nem csak a humuszanyagokból áll! A humusztartalmat nehezen befolyásolhatjuk, minden erőfeszítéssel is legfeljebb 0,1 százalék humusztartalom-növekedés érhető el évente: azaz 1 százalékért is évekig kell „tölteni”, élesztgetni a termőföldet. A gazdálkodás által befolyásoltó szervesanyag-mennyiséget az úgynevezett labilis szerves anyagok adják: a növények élő és holt részeit, a szervestrágyákat, a talaj élő szervezeteit és az általuk termelt szerves vegyületeket is ide soroljuk. A Biocont megoldása ezekre a labilis szerves anyagokra koncentrál azzal, hogy a talaj hasznos gombaszervezei felől indítja el a termőföld minőségét és a talajszerkezetet javító, a szervesanyag-felhalmozódást előmozdító folyamatokat. A Nutrigeo L nevű talajkondicionáló készítmény ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a talajélet alapját képező gombák leginkább „éhesek”, azaz felébresztésükkel és „jóllakatásukkal” a mennyiségük felszaporodik, jelenlétük jótékony hatásai is megsokszorozódnak. Egyetlen gombaszervezet akár 30 méteres sugarú körben, 7 méter mélyen képes behálózni a talajt, élő szupersztrádaként szállítva a növény számára szükséges anyagokat. Ezzel utat nyit az értékes levegőnek, a gyökérváladékokért cserébe. Ennek a „kereskedelmi hálónak” köszönhetően az első 6 hónapban(!) mérhetően javul a talaj szerkezete, a pórusrendszer kialakulásával fejlődik a levegőháztartás, a talaj víz- és tápanyag-szolgáltató képessége, a kijuttatott tápanyagok hasznosulása. Az oxigén-ellátás fejlődése révén a mikrobiális élet élénkül, tehát a szármaradványokat lebontó folyamatok is felgyorsulnak. Egyben aktiválódnak a humuszképződésben fontos folyamatok is. Mindezek révén jobb lesz a talajszerkezet, ami hozzájárul a vízháztartás (mozgás és tárolás) javulásához, nő a talaj mikrobiológiája, élővilágának aktivitása, és aktiválódnak a humuszképződésben fontos folyamatok is. A Nutrigeo L alkalmazását követő első év végén pedig már megfigyelhető a szervesanyag-mennyiség növekedése. Ez pedig már konkrét gazdasági előnyökkel jár a termőföldet művelő gazdaságnak. A jobb talajegészség révén kevesebb erőforrás-ráfordítás kell, hiszen a munkagépek kevesebb üzemanyaggal, kisebb kopással dolgoztathatók a táblán. Továbbá a nagyobb szervesanyag-tartalom révén jelentősen könnyebb a dolga a növényvédelemnek, erősebb, egységesebb az állomány. Mivel a hasznos szervezetek elfoglalják a rendelkezésre álló ökológiai teret, a kóros, patogén szervezetek visszaszorulása figyelhető meg. A kijuttatása sem növeli a menetszámot, miután a Nutrigeo L kompatibilis és kijuttatható minden fermentált készítménnyel, trágyával, hígtrágyával, évi egyszeri alkalommal.

Biocont talajszelvény-elemzés gyökér

A 2. számú talajszelvényben, vagyis a Nutrigeo L-lel kezelt talajszelvényben megfigyelhető volt, hogy a növények jóval dúsabban tudták behálózni a talajt. Még 160 centi mélyen is találtunk aktív gyökereket, amik a nyár aszályos körülményei közt is elérték a talajvíz szintjét, ezzel elkerülve a vízhiány okozta stresszt. A talaj szerkezete is jóval lazább, aprómorzsás képet mutatott, ami még az altalajban is megmutatkozott.

Gyekiczki Bernadett Biocont talajszelvény-elemzés

Biocont-megoldások a növényvédelem és a stresszkezelés érdekében

A szakmai előadások sorában Jávorszky Laura növényvédelmi szaktanácsadó a Biocont Activstart növényi stresszhatások elleni készítménnyel szerzett tapasztalatait ismertette. Az Activstart bioaktivátor-technológia lényege, hogy a növény természetes ellenálló-képességének aktiválásával segítsen ártalmatlanítani a stresszhatások sejt- és szövetkárosító hatásait. A cél elkerülni, hogy a növény meggyengüljön, növekedése lelassuljon, ellenállóképessége és végül a termés mennyisége csökkenjen. A Biocont komplex megoldása ezért antioxidánsok, komplexképzők és mikroelemek együttes alkalmazását csomagolja egy technológiai megoldásba. Az Activstart-technológia eredményeként kísérletileg igazolt, hogy a növényállomány – például egy csabacsűdi kísérlet során egy ipariparadicsom-ültetvény – több mint 30 százalékkal magasabb ép terméseredményt hozott még a 2022-es súlyos aszályhelyzetben is. Felére csökkent a rothadó vagy repedt, sérült bogyók, és a Ca-hiányos termések aránya egyaránt.

Biocont szakmai előadás Jávorszky Laura

Ugyancsak a Biocont törekvéseit tükröző biológiai hatóanyagot tartalmaz a DiPel DF rovarölő szer. A vízben oldható granulátum szelektíven, kizárólag a lepkehernyók ellen fejti ki hatását. Táplálkozással bejut a hernyó tápcsatornájában, így a károkozás 1-2 órán belül leáll, az állat pedig 1-2 napon belül elpusztul. A gyors kártétel-megszüntetésen túl a készítmény előnye a hernyók elleni szelektivitás, a rövid várokozási idő, természetesen a szermaradék-mentesség és a többszöri felhasználási lehetőség. A szakember bemutatta a cég kísérleti eredményeit, melyekből kiderül, hogy a DiPel DF biológiai növényvédő szer hatékonysága nem marad el a piacvezető kémiai szerekétől. Hasonló hatékonysággal bír az újonnan engedélyezett biológiai rovarölő készítmény: a Helicovex. Ez a szuperszelektív szer a Helicoverpa nemzetség tagjai ellen hatásos, így gyapottok-bagolylepke ellen jól használható anyag. ÉVI-moratóriuma 0 nap(!), méhekre nem jelentésköteles, gyors hatású, továbbá akár 12 alkalommal is kijuttatható. A lepke hernyóját a táplálkozás folyamatában vírusrészecskékkel megfertőző készítmény számos szántóföldi, zöldség- és gyümölcskultúrában alkalmazható.