A nehézségek hatására felgyorsulhat a mezőgazdaság modernizációja

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 27.

A járvány miatti bizonytalanságok, valamint a tavaszi aszály és a fagykárok után nehéz éve lehet az agráriumnak, ez azonban fel is gyorsíthatja a mezőgazdaság modernizációját – vélik az OTP Agrár szakértői. A beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások. A lehetőségek közötti eligazodást a hitelintézet szakértelme segíti, amelynek kínálatában már megtalálható a legújabb OTP-AVHGA Krízis Hitel is.

 

Fejlesztési kényszer

A gazdaság más területeihez hasonlóan a koronavírus-járvány az agráriumban is éreztette hatását, az OTP Agrár tapasztalatai szerint sok fejlesztést halasztottak el a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások a bizonytalanságok miatt. Emellett a szektort idén más nehézségek is sújtják: a növénytermesztőknek a tavaszi aszály és fagykárok miatt kell gyenge terméssel számolniuk, amit fedett, öntözéses termesztéssel előzhetnek meg, míg az állattenyésztők a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés miatt kényszerülnek többletkiadásokra, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak jószágaiknak. Az így kialakult fejlesztési kényszerben azonban rengeteg támogatott hitelkonstrukció segítheti a vállalkozókat.

Az OTP Bank gyorsan reagált a pandémia miatti új kihívásokra, és elsők között tette elérhetővé a különböző gazdaságélénkítő programokra épülő hitelkonstrukciókat a nehéz helyzetbe került vállalkozások biztos partnereként.

 


Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója

 

Segít választani az OTP Agrár

A különböző támogatott forrásokat a hitelintézet a vállalkozók igényeihez igazítva közvetíti partnerei számra, mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója. Legyen szó átmeneti fizetési nehézségek áthidalásáról, támogatás-előfinanszírozásról, működési költségek fedezéséről, illetve akár valamilyen beruházásról, az OTP Agrár segít kiválasztani az adott vállalkozás számára legmegfelelőbb pénzügyi megoldást. Ehhez az NHP Hajrá, illetve a Széchenyi Kártya Program forrásait is elérhetővé tettük ügyfeleink számára, legújabb termékünkkel OTP-AVHGA Krízis Hitellel pedig kedvező forgóeszköz finanszírozási és hitel-kiváltási lehetőséget nyújtunk a vállalkozásoknak – tette hozzá Szabó István.

Az OTP-AVHGA Krízis Hitel olyan államilag támogatott, fedezet nélkül, legfeljebb 6 évre igényelhető forgóeszközhitel, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90%-os készfizető kezességvállalása mellett vehetnek igénybe az agráriumban és az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozások. Az Agrárminisztérium által nemrég indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy azok a mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások, amelyek idén szembesültek fizetési nehézségekkel, meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

A nehéz körülmények között a pénzügyi segítségen túl az is különösen fontos, hogy a fogyasztók is mindent megtegyenek a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások érdekében azzal, hogy Magyarországról származó élelmiszereket vásárolnak.

 

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az említett hitelkonstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak, elsősorban a www.otpagrar.hu oldalon. Az OTP Bank fenntartja a hitelbírálat, valamint annak jogát, hogy a cikkben szereplő termékek kondícióit módosítsa.