fbpx

Szicília felveszi a kesztyűt a marokkói paradicsommal

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 02.

Itt a tél, ez az észak-afrikai térség paradicsomtermelőinek kedvez: szinte versenytárs nélkül maradnak a piacon. Kérdés, mennyire marad tudatos az európai fogyasztó válság idején.

 

paradicsom
A fűtetlen termelés nagy előny, de még nagyobb az olcsó munkaerő (fotó: Horizont Média)

 

Délen elviselhetetlen volt az idei nyár

Az étkezési paradicsom az egyik legértékesebb zöldségféle. Most, hogy a nyári szezon véget ért, eljött a mediterrán térségek üvegházaiban termesztett portéka ideje. Szicília ezen termelők között is kiemelkedőnek számít. Massimo Pavan, az egyik vezető olasz szakértő szerint a nyári szezon egy katasztrófa volt a paradicsomtermesztők számára a tartósan magas hőmérséklet és a növénybetegségek miatt – írja a FreshPlaza. Bár a paradicsommolynak (Tuta absoluta) nem kedvezett a hőség, a paradicsom barna termés-ráncosodását okozó vírus (ToBRFV) elemében volt. (A vírus magyarországi jelenlétét idén először igazolta a Nébih egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél.) Végül a Szicíliát sújtó aszály megfelezte a termésmennyiséget, miközben a termelési költségek megduplázódtak.

 

Fogyasztói tudatosság vs infláció

„A koktélparadicsom legmagasabb ára 2 euró/kg felett volt, de a nyári átlagár 1,50 euró/kg körül alakult. Eközben az input oldalon folyamatos volt a drágulás, leginkább az energia és az üzemanyag ára nőtt. Most a termelői árak nyomottak, 0,80 és 1,20 euró/kg között mozognak, és erősödik a verseny a marokkói áruval. A november hagyományosan egy csendes piaci hónapnak számít, de most aggódunk amiatt, hogy az infláció nyomán az emberek pénztárcáiban mennyi pénz marad. Jelenleg a nullszaldós 1,30 euró/kg elérése a célunk” – mondja Pavan.

A szakember úgy érzékeli, hogy a paradicsomtermesztő felület csökkent Szicíliában, és úgy tudja, hogy Spanyolországban is. Szerinte a piac a minőséget értékeli, a szicíliai áru pedig kiváló, ám tény, hogy a Maghreb térség jóval alacsonyabb áron képes paradicsomot kínálni. Ennek oka Pavan szerint kettős: egyrészt Marokkóban használhatók olyan növényvédő szerek, amelyek Európában nem, másrészt a termelési költség meghatározó eleme, a munkaerő nyolcszor olcsóbb az észak-afrikai országban, mint Olaszországban. A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a szicíliai paradicsom nemcsak betartja az uniós normákat, de fűtetlen üvegházakban, fosszilis energia felhasználása nélkül termelik, nem úgy, mint az északibb országok. Továbbá az innen származó árunak kisebb távolságot is kell beutaznia, mint a marokkóinak, azaz kicsi a karbonlábnyoma.