fbpx

Szinte mindenütt átázott a talaj, csak az ország egyik pontján nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 11.

Legutóbbi helyzetjelentésünk óta már lehullott annyi csapadék az országban, hogy a talaj felső 20 centis rétege szinte mindenütt átlépte az 50 százalékos víztartalmat. Különösen sok eső érkezett a Dél-Alföldre és Nógrád megyébe. Bár az utóbbiról sokak fejében az a kép él, hogy mezőgazdaságilag jelentéktelen. Az éppen gömbölyödő málna, ribizli, vagy a virágzó szeder gondolata talán módosít ezen.

Nógrád megyére már nagyon ráfért az égi áldás, hiszen az elmúlt 30 napban érkező csapadék összes mennyisége még mindig 33 milliméterrel a sokéves átlag van. Csongrád és Békés megye viszont annyi esőt kapott, hogy 20-30 milliméter pluszban vannak a sokéves átlaghoz képest. Tavaly korábban, májusban érkezett a „medárdos” csapadékhullám, ez végül Békés megyében csapnivaló búzaminőséget eredményezett. Reméljük, idén sikerült a kalászvédelem.

Szinte mindenütt megszűnt az aszály az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint, noha a termelők ellenkező véleményen vannak. Tagadhatatlanul súlyos azonban a helyzet a Debrecen-Nyíregyháza vonaltól keletre eső területen. Nyíracsád térségében az OMSZ adatai szerint is még mindig nagy az aszály.  Az itteni gazdaságokban már a megmaradt búzaszemek telítődésében sem lehet bízni.