fbpx

Bizon™ – Őszi gyomirtással a gyommentes tavaszért

Írta: MezőHír-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 12.

Az előttünk álló őszi vetési és gyomirtási szezon előtt érdemes egy kicsit visszatekinteni a mögöttünk hagyott tavaszi szezont meghatározó időjárási hatások következményeire és azok tanulságaira, hogy a legmegfelelőbb gyomirtási technológiát válasszuk. Rég nem látott, „igazi tavasz” volt tapasztalható a kalászosok korai indulásának időszakában: csapadékos, hűvös, gyakran fagyos időjárás jellemezte a szezont majdnem április végéig. Ez kedvező körülményeket biztosított a gyomnövények egyöntetű és tömeges csírázásának. Különösen a nagy széltippan (Apera spica-venti) nagy tömegű megjelenése volt tapasztalható, még az olyan területeken is, ahol már rég nem volt szükséges a nagy széltippan ellen célzott védekezés.

Nagy széltippan tömeges csírázása ősszel

Az elmúlt tavasz tapasztalatai alapján tudomásul kell vennünk, hogy a szántóföldek még mindig nagy gyommagkészlettel rendelkeznek, és e gyommagvak tömeges csírázására kell számítani a számukra kedvező körülmények esetén. Az őszi kalászosok gyomnövényei elleni védekezésben érdemes idejekorán eldönteni, hogy az adott területre jellemző gyomflóra ellen az őszi vagy a tavaszi gyomirtással lehet a leghatékonyabban védekezni.

A VI. Országos Gyomfelvételezés során megállapított 10 leggyakoribb kalászos-gyomnövény közül 6 ellen őszi gyomirtással eredményesen védekezhetünk:

1. tyúkhúr

2. ürömlevelű parlagfű

3. nagy széltippan

4. borostyánlevelű veronika

5. kaporlevelű ebszékfű

6. apró szulák

7. szulák keserűfű

8. pipacs

9. mezei árvácska

10. mezei acat.

A felsorolásban a kalászosok harmadik leggyakoribb gyomnövénye, immár második alkalommal, a nagy széltippan. Az egyszikű gyomnövények jelenléte a kalászos kultúrákban alacsony gyomsűrűség esetén is komoly termésveszteséget okoz. A nagy széltippan esetében már 26 db/m2 elegendő 5% terméskieséshez. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az őszi gyomirtás idején a nagy széltippan különböző fejlettségű állapotokban fordul elő. A korai vetésű őszi árpákban már 2-3 leveles egyedek is megtalálhatóak, míg a késői vetésű őszi búzákban gyakran csak november végén, decemberben találhatóak szikleveles gyomnövények. A hatékony védekezés érdekében mindenképpen érdemes olyan gyomirtó szert választani, amely talajon és levélen keresztüli hatásmóddal rendelkezik, valamint a fejlettebb nagy széltippan ellen is hatékonyan fejti ki a hatását.

A Bizon™ három hatóanyagának köszönhetően (diflufenikán, penoxszulám, floraszulám) jó hatékonysággal irtja az őszi kalászosok legfontosabb, ősszel megjelenő, magról kelő, kétszikű gyomnövényeit, mint pl. a veronika, árvácska, árvacsalán fajok, tyúkhúr, pásztortáska, de a komoly gondot okozó nagy széltippan ellen is az egyik leghatékonyabb készítmény. Kiemelkedő hatással rendelkezik a repce-árvakelés ellen, és jó választás azokon a területeken is, ahol a sebforrasztó zsombor jelen van.

Talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt akár betakarításig megbízható tartamhatást ad. Ősszel, korai posztemergensen kell kijuttatni, akár a gyomnövények kelése előtt. A már kikelt növények esetén, a magról kelő kétszikűek szik-4-leveles, a nagy széltippan 1-3-leveles fenológiai stádiumában a legérzékenyebbek.

A Bizon™ használatának legfontosabb előnyei:

• Kiváló hatékonyság nagy széltippan és repce árvakelés ellen.

• Széles hatásspektrum az őszi kétszikű gyomnövények ellen.

• Hosszú tartamhatás.

• A tavaszi munkacsúcs idejére gyommentes állomány.

Bővebb információért és kedvezményes vásárlási lehetőségekért keresse területi képviselő kollégáinkat!

Amador Gergely
Fejlesztőmérnök, Corteva Agriscience™