fbpx

A vírus megtizedeli a marokkói paradicsomtermelést

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 12.

A marokkói paradicsomtermés harmadát is elviheti a barna termésráncosodás vírusa (ToBRFV). A kétségbeesett gazdák alternatív növényeket keresnek. Ennek lényeges hatása van az exportkínáltra.

paradicsom
Barna termésráncosodás: kevesebb és csúnyább termés (forrás: rts.ch)

A termés harmadát érintheti

„A ToBRFV vírus valóban nagy hatással van a marokkói paradicsomtermelésre. Tavaly még csak néhány gazdaságot érintett, idén viszont a teljes szezonban jelen van, és mindenütt komoly károkat okoz” – közli Kamal Abannar, a Safagri szövetkezet értékesítési vezetője. A szervezet 1940 óta integrál paradicsomtermelőket, évente közel 50 ezer tonna zöldséget, gyümölcsöt állít elő több mint 200 hektáron a dél-marokkói Souss Massa régióban. Fő piacai Spanyolország, Franciaország, Portugália és Anglia. Abannar úgy látja, a vírus miatt most nem tudnak minden vásárlói igényt kielégíteni. Naponta legfeljebb két teherautót indítanak útnak, fele annyit, mint tavaly ilyenkor.

A múlt hónapban a marokkói zöldség-gyümölcs szövetség (FIFEL) sajtóközleményben figyelmeztetett a gömbparadicsom-termelést veszélyeztető helyzetre. A régiót egyszerre sújtja a rekordhőmérséklet és a barna termésráncosodás vírusa, ami 20-30%-os terméskiesést okoz. A termelői árak ennek megfelelően emelkednek, akár 50%-kal is. A kereskedelmi pultokon ennél is nagyobb a drágulás.

Váltani kényszerülő termelők

„Egyelőre nincs válaszunk erre a vírusra, a szigorú növény-egészségügyi protokoll pedig növeli a termelési költségeket. A felvásárlási árak nem fedezik ezeket a kiadásokat” – állítják az ágazatban tevékenykedők. A helyzet sok termelőt arra kényszerít, hogy alternatívákat keressen. Sokan a paprikatermesztés felé fordultak, mások az áfonya- vagy málnatermeléssel kacérkodnak. Ennek lényeges hatása lesz az ország exportkínálatára, és megfelelő fajták birtokában további esélyt ad a magyar paradicsomtermesztésnek.

Kapcsolódó cikkünk: Marokkóban megint jelen van a barna termésráncosodás.