fbpx

Barna termésráncosodás: vannak ellenálló paradicsomfajták

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 06.

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus óriási károkat okozott a holland termelésnek, és a fertőzött palánták révén más országok termelőinek is. Most egy helyi nemesítő vállalat, az Enza Zaden azt állítja, 25 fajtát ellenállóvá tettek a vírussal szemben.

paradicsom
Minden fajtakörben és termelési rendszerben létezik rezisztens változat (fotó: Horizont Média)

Minden fajtakörben lesz a rezisztenciagén

A 2024-es szezonra HREZ jelöléssel (Enza Zaden’s High Resistance) illetik azokat a paradicsomokat, amelyek rendelkeznek a rezisztenciagénnel. „Ezek a fajták a jelenlegi paradicsomválaszték legalább 90%-át képesek leváltani. Vagy jobbak a referenciafajtánál, vagy legfeljebb öt százalékban maradnak el attól olyan paraméterekben, mint termőképesség vagy íz” – állítja Frank van Antwerpen termékmenedzser. A nemesítőház szerint akkora az igény az ellenálló fajtákra, hogy ezek három éven belül leváltják a jelenlegi, érzékeny típusokat.

A rezisztenciagén hasonlóan működik, mint a már 50 éve bizonyító, paradicsom-mozaikvírussal szembeni védelem. A növény hiperérzékenyítése révén a vírus észlelésekor elhalnak a behatolás környéki sejtek. Ez a mechanizmus megállítja a vírus replikációját és terjedését. A cég ellenálló fajtapalettája kiterjed az összes fontos piaci változatra, a hústípusra, a lédúsakra, a feketére, a sárgára, a fürtösre, a koktélra stb. A fajtaválaszték alkalmazkodik a különböző termelési rendszerekhez is.

Folyamatosan jönnek az ellenálló változatok

„A holland gazdálkodók végre visszatérhetnek a megszokott vetési dátumokhoz és betakarítási ciklusokhoz, szavatolhatják az állandó palánta- és paradicsomminőséget. A kiskereskedők is bízhatnak a folyamatos szállításban” – fűzi hozzá a termékmenedzser. Újdonság például az EZ3148 és az EZ3149 az ökörszív-paradicsom szegmensben. A referenciafajtától eltérően az új változatok kevésbé barázdáltak, a termésük pedig 10-20 grammal nehezebb, így a termőképességük is jobb. A kelet-európai és észak-amerikai piacok számára pedig a kissé világosabb színű EZ 2750 fajtát ajánlja az Enza Zaden

A következő években az EZ3013 és EZ 3014 fajták is bevonulnak a köztermesztésbe. Ezek a koktélfajták élénk pirosak, enyhe fényűek és jobb ízűek, mint a korábbiak. Elsőként Hollandiában, Franciaországban, Magyarországon, Kazahsztánban és Belgiumban lesznek kaphatók a prémium szegmensben. A snack paradicsom szegmensben pedig az EZ2988 fajta ellenálló a barna ráncosodással szemben. További fajták a cég képviselőin keresztül elérhetők. Az Enza Zaden hozzáteszi: a rezisztencia nem jelenti azt, hogy a szigorú higiéniai intézkedések elhagyhatók a kertészetekben.

Egy magyar megoldás az öntözővíz vírusmentesítését és egy prevenciós permetezési módszert dolgozott ki. Itt írtunk róla.