fbpx

Celest Top az őszi gabona védelmére

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 02.

A sikeres gabonatermesztés alapfeltétele az ellenőrzött, csávázott vetőmag használata. Vannak olyan vetőmaggal terjedő, vagy csírafertőző gombabetegségek, amelyek ellen kizárólag vetőmag csávázással lehet védekezni. De nemcsak gombabetegségektől védhetjük meg gabonánkat a vetőmag csávázásával, hanem a rovarkártevőktől is.

A hosszú, meleg őszökkel és enyhébb telekkel az őszi gabonafélékben különös gondot okoznak a vírusokat terjesztő kabócák és levéltetvek. A vírusfertőzött növények sárgulnak, gyengén fejlődnek, termésük lényegesen elmarad az egészséges növények termésétől. Erős vírusfertőzés esetében a gabona tavaszra úgy legyengülhet, hogy nem érdemes megtartani, kiszántásra is kerülhet.A szívókártevők mellett még a klasszikus őszi gabonakártevők is megjelenhetnek, mint például a fritlégy, a gabonalegyek és a gabonafutrinka lárvája. A korábbi vetéssel és a hosszú, enyhe őszök gyakoribbá válásával e kártevők jelentősége is megnőtt.

Hogyan lehet megvédeni az elvetett magot és a kelő növényt? A megoldás egy kombinált, gombabetegségek és rovarkártevők elleni csávázás. Ehhez nyújt segítséget a Syngenta a Celest Top készítményével. A Celest Top három hatóanyagot tartalmazó, széles hatásspektrumú gabona csávázószer.

A fludioxonil kimagasló hatékonyságú a fuzáriumfajok ellen, fontos elem a fuzárium elleni integrált védekezésben. Mind a magból, mind a talajból fertőző fuzáriumfajok ellen hatásos. Hópenész (Microdochium nivale) ellen is biztos védelmet ad, ebben többet nyújt a fuzárium ellen hatásos triazol hatóanyagoknál.

A difenokonazol a triazolok csoportjába tartozik, felszívódó hatóanyag, nagyon jól szállítódik a növényben. Több csírakori kórokozóval szemben nyújt védelmet. Egyedülálló hatóanyagként hatásos az őszibúza törpe kőüszög ellen (Tilletia controversa). A triazolok közül az egyik legszelektívebb csávázásra használt hatóanyag, nem okoz csírázásgátlást, vagy lelassult növekedést a gabonában.

A thiametoxam a neonikotinoidok családjába tartozó rovarölő szer, amely védi a magot a talajlakóktól és a kelő növényt a betelepülő szívókártevőktől. Felszívódó hatóanyag, a kelő növény gyökéren keresztül veszi fel. Csúcsirányba szállítódik, eljut a fejlődő levelekbe, az egész növény védett lesz. (1. ábra). Ez az ideális eloszlás a növényben magyarázza kiváló hatékonyságát a szívó kártevők ellen (levéltetvek, kabócák).

A rovarölő neonikotinoid hatóanyagok korlátozásával megnőtt a jelentősége azoknak a kultúráknak, ahol még használhatóak neonikotinoidokat tartalmazó csávázó szerek. Jelenleg őszi kalászosokban, cukorrépában, burgonyában és egyes zöldségfélékben alkalmazhatóak neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó csávázószerek.

Mely kultúrákban használható a Celest Top?

Őszi kalászosokban (búza, árpa, tritikálé, rozs, zab).

Mennyi a Celest Top dózisa?

1,3 l/tonna dózisban használható maximum 200 kg/ha vetőmagmennyiség mellett, vagy 1,2 l/t dózisban 220 kg/ha vetőmagmennyiség esetében.

A Celest Top-pal kezelt növények gyors és zavartalan kezdeti fejlődése kiegyenlítettebb állományt és a terméspotenciál jobb kihasználását eredményezi. A Celest Top biztosítja a zavartalan őszi fejlődést, a megerősödött állományt az átteleléshez. Ez az állomány képes tavasszal jól bokrosodni és magas termést hozni.