fbpx

Májusig alig csökken már az óbúza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 02.

Egyelőre mindenki arra vár, hogy a nagy importőrök miképpen reagálnak az orosz búza drágulására. Vigyázat, az új termés idén sokkal jobb startpozícióból indul Nyugat-Európában, mint tavaly. Indulhat a kitárolás!

 

búza

 

Gyönyörű állományok Nyugaton

Magyarországon vetései alapvetően szép állapotban vannak, kivéve azokat, amelyek megnyomott a belvíz. Tudomásul kell azonban venni, hogy az ősszel kieső területek miatt az ország egésze idén kevesebbet takaríthat be a kenyérgabonából. Franciaországban a február 22-i állapotfelmérés szerint jó vagy kiváló állapotban volt a búzaállományok 87%-a. És hogy ez mennyire jó adat, jól mutatja, hogy tavaly ilyenkor csak a vetések 64%-áról lehetett ezt elmondani. A hír persze lefelé nyomja az új búza árát.

 

Nyomás az óbúzán

Az európai kereskedők egyelőre azt várják, hogy az importáló országok reagáljanak az orosz búzára kivetett vámok március 1-jei, másodszori megemelésére. Ez várhatóan helyzetbe hozza az európai kenyérgabonát a nemzetközi piacon. Csakhogy Egyiptom, Szaúd-Arábia és Algéria egyelőre nem írt ki újabb beszerzési tendert. Ez a tény és az új búza jó állapota okolható azért, hogy a párizsi tőzsde is lefelé korrigálással zárta a múlt hetet. A malmi búza tőzsdei ára májusi határidőre tonnánként két euróval csökkenve 229,5 euróra, azaz 83 ezer forintra mérséklődött. Ez még mindig 70 ezer forintos hazai telephelyi árat jelent (a február végi szinttől mintegy ezer forinttal marad el tonnánként). A kitárolás azonban ilyenkor már elszokott indulni. A szántóföldi termelők zsebében ugyan elegendő pénz van a szezonindításhoz, de minek tartogatni valamit, ami lassan, de biztosan veszít az értékéből?

 

Ukrajna is lejjebb ment az árban

Eközben Ukrajna felgyorsította a búza exportját, és a múlt héten 305 ezer tonnát szállított ki az országból. A szezonban eddig eladott 13,6 millió tonna viszont még mindig 17%-kal elmarad a tavaly ilyenkor feljegyezett mennyiségtől. Március elsejétől a mezőgazdasági termékek áfakulcsa 20%-ról 14%-ra csökkent Ukrajnában, ami az exportárakban is 6 százalékos mérséklődést okozott, így az most tonnánként 82-93 ezer forintnak megfelelő összeget ér. Ez az ár versenyképes a nyugat-európaival.