fbpx

Bemutatták a legizgalmasabb Krone-újdonságokat

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 november 13.

Háromnapos Krone Show Cegléden

Több mint 3000 Krone gép dolgozik már a hazai szántókon 2008 óta, amikor a Valkon 2007 Kft. a márka forgalmazását elkezdte. Bár tavasszal a járvány miatt a kétévente szokásos bemutatót nem tudták megtartani, most, szeptemberben kárpótolták az érdeklődőket: három napig a Krone-termékeké volt a főszerep. Cikkünkben a show hangulatát sajnos nem tudjuk visszaadni, de a bemutatott gépekről a legfontosabb tudnivalókat megosztjuk Önökkel!

 

Kaszák, rendterítők, rendképzők

Egy kasza esetében a legnagyobb egységet maga a gerendely alkotja. A Kronénál ez minden esetben egy teljesen zárt, körbehegesztett kaszagerendelyt jelent, amiből a gyár évente több mint 20000 db-ot készít el. Minden kopóalkatrész könnyen és gyorsan cserélhető.

A Safe Cut kaszabiztosítás lényege, hogy meg tudjuk védeni a gerendelyt és a kaszatárcsát. Ha a kasza idegen tárgynak ütközik, a tányér nem repül le, hanem egyszerűen csak felemelkedik, így nem kell a komplett tányért kicserélni, csak ezt a stiftet.

A rendterítőkről sokan úgy gondolják, hogy „megspórolhatók”, de amikor májusban csapadékosabb az idő, akkor fontos, hogy a takarmányunk fonnyadását felgyorsítsuk és egyenletesebbé tegyük. Egy professzionális gazdaságnak egy rendterítőre szüksége van. Ezek akár a 20 méteres munkaszélességig elérhetők, a tipikus méret az 5 és 9 méter munkaszélesség között adódik.

A gerendely a Krone esetében egy vastag falú zártszelvény, a hajtóművek nincsenek a gerendelybe beépítve, azt azzal gyengítve. A gerendelyek között látható az Oktolink névre hallgató ujjas kapcsoló, ami szintén egy speciális Krone-megoldás. A gépeken hátul egy kar oldalra történő elmozdításával lehet a szórás határolását beállítani.

 

 

A rendképzők palettája is egészen a 20 méteres munkaszélességig elérhető, Magyarországon azonban inkább a 4 rotoros, 14 méteres munkaszélességűből dolgozik sok. Amit Cegléden láthattunk, az egy 740-es, 7,5 méteres munkaszélességű gép, amelyik az egyik legkedveltebb típus nálunk.

A középrendképzők kezelése egyszerűbb, ezeknél valamint kevesebb rotor mozgatja meg a takarmányt. Az oldalrendképzőnek viszont az egyik nagy előnye, hogy ha a bálázó győzi az anyagmennyiséget, akkor kevesebb menetben lehet bálázni. A bemutatott gép Twin kialakítású volt, ami azt jelenti, hogy oldalanként lehet vele két kisebb rendet képezni, ha nagyon nagy lenne a lekaszált anyagmennyiség.

A Krone rendsodrók „lelke” a Duramax vezérlőpálya. Ez egy speciális hőkezelésű anyag, amelynek óriási előnye, hogy ha kint, a szántóföldön baj történik, két csavart kitekerve villámgyorsan ki tudjuk cserélni a kart. A másik nagy előnye, hogy kialakításából adódóan hosszabb az élettartama. Erre az alkatrészre 3 év gyártói garancia jár!

Nagyon masszív, alumíniumházas csapágyazása van, ez fogja meg a vastag falú csöveket, amelyek végén találhatók a rugós fogak. Ezek meg vannak hajlítva, aminek köszönhetően egy ív mentén mozognak, tovább követik a talajt, aminek az eredménye, hogy jóval kevesebb a veszteségünk és a takarmányszennyezettségünk.

 

Bálázási termékek

Tavaly ünnepelte a Krone Big Pack a 25. születésnapját. A termékkínálatból a legnépszerűbb a 120 × 90-es bálaméretet készítő változat. Magyarországon a HDP bálázóból több mint 100 darab dolgozik már. Egy sima kockabálázónál a bálák tömege 400-420 kg körül alakul, míg egy HDP esetében ez meghaladja az 500 kilogrammot is.

A Krone Show keretén belül először mutatták be az új bálázót, amit az anyacég szeptember elején hozott piacra. A fejlesztés során az elsődleges cél az eddigi teljesítmény mellett az élettartam és megbízhatóság növelése volt. Az XC megjelölés már ismert, tudható, hogy van a gépben egy 26 késes szeletelő. A VC szintén a szeletelőberendezésre utal, de ennek már más kialakítású az egysége. A bemutatott gépen egy 26 késes szeletelő szerepelt, de lehet 51 késest is használni, és ráadásul cserélhetők az egységek, tehát a több késnek köszönhetően az egység jóval finomabb aprításra képes.

Bemutatkozott a Krone bálagyűjtője is, a BaleCollect. Ez abszolút egybe van építve a bálázóval, így alkotnak egy egységet, ami a közúti közlekedésnél is nagyon fontos. A kocsinak van külön szállítási és munka módja is. Közúton való közlekedésnél kitolja magát a BaleCollect, és fixálja a kerekeket, munka közben a kerekek fixálását feloldják, és azok egymástól függetlenül mozognak.  A bálák rendezés többféleképpen történhet, ami egyszerűen a CCI1200-as terminálról beállítható. Használatával kevesebb a talajtaposásunk bálázási időszakban, miközben a bálákat sokkal gyorsabban össze lehet szedni.

A rendezvényen bemutatott Fortima a jól ismert RoundPack családot váltotta le. Ez rúdláncos kivitelű gép, ami a Krone bálázók nagy előnye, hiszen nem egy dörzshajtás forgatja a bálát. Emiatt kisebb a teljesítményigény, az üzemanyag-fogyasztás, valamint a gép nagyon rugalmasan használható.

A Fortima már automata központi lánckenéssel, ISOBUS-os fedélzeti elektronikával, széles abroncsokkal van szerelve.

A bemutatón szintén újdonságként mutatkozott be az Easy Wrap. A Krone, mint a szálastakarmány-betakarítás specialistája kínálatából ez a gép eddig hiányzott. A fürge bálacsomagolót akár a traktorunk hárompontjára, akár egy teleszkópos rakodógépre rá lehet könnyedén szerelni, így bálázás után villámgyorsan fóliába tekerhető a bála. A Valkon szakemberei ezt Kecskemét mellett már szezonban kipróbálhatták, tesztelhették – a gép kifogástalanul működött, és pofonegyszerű volt a használata.

A Comprimából 2010-ben adták el az elsőt a Valkon szakemberei, azóta több mint 620 darab dolgozik már a gépből Magyarországon. A ceglédi show-n bemutatott változat tulajdonképpen fixkamrás elven működik, de a bálakamra méretét több lépésben, egy csap áthelyezésével lehet állítani. A gépen egy 26 késes szeletelő található, ami egyszerűen hátrafelé kinyitható, ha „bemedvézik” a bálázó.

A Krone hálói olyan szélesek, mint maga a bála, a háló szerkezete lehetővé teszi, hogy egy csigás tengely széthúzhassa, rátekerve azt a bála vállára is. Ahol igazán nagy igénybevételnek vannak kitéve a bálázók, sokszor használják zöld anyagban, ott egy erősített változat is elérhető.

A Varipack bemutatása során hallottuk, hogy a hevederes bálázók technológiája elsősorban száraz anyag bálázására való, amiben tömörebb bálát tudunk elérni, viszont ez több lóerőt igényel. A tapasztalatok és a német mérések alapján elmondható, hogy az új géppel tömörebb bálát lehet készíteni, és a bálázó is sokkal gyorsabb, mint elődei, például a hátsó ajtó nyitása-zárása kb. 4 másodpercet vesz igénybe. Két modell érhető el, egy 165-ös és egy 190-es, amelyek természetesen hevederes bálázóként variokamrásak. A 4 darab nagysebességű hevedert 2 tisztítóhenger szabadítja meg a nedvesebb lerakódó anyagtól.

 

A Krone-Show végén az előadás résztvevői, szervezői és a cégvezető - jogos volt az örömük!
A Krone-Show végén az előadás résztvevői, szervezői és a cégvezető – jogos volt az örömük!

 

Méretes gépek: silózás, BigX 630

Amikor Bernard Krone kiadta a feladatot a tervezőknek, hogy silózót kell építeni, akkor alapvetően három szempontos határozott meg: az egyik, hogy ne másoljanak senkiről, a másik, hogy a legnagyobb teljesítményű silózót csinálják meg, a harmadik pedig, hogy készítsenek végre egy saját kukoricaadaptert. Silózókat ma már a Krone 480 lóerő teljesítménytől egészen 1180 lóerőig kínál; ez utóbbi a világ legnagyobb teljesítményű silózója. A rendezvényen egy 630-as mutatkozott be, ami itthon, Magyarországon még mindig egy nagy gépnek számít.

Az EasyCollect teljesen más elven működik, mint a piacon lévő többi adapter. Egyenesen áll a kukoricaszár, amikor elkezdi begyűjteni, majd a gép közepén keresztbe fordítja, és a szecskázódobra merőlegesen fogja beszállítani. Ennek az egyenletes szecskahossz képzésében van komoly jelentősége.

 

Szerző: Fodor Mihály