fbpx

A hozamoptimalizálás minőségi tápanyag-utánpótlással repcében

Írta: - 2023 augusztus 07. -Hirdetés

Mint minden szántóföldi kultúránál, a repcénél is a műtrágyázás megtervezésének alapja a talajvizsgálati eredmények és a repce fajlagos tápanyagigényének ismerete.

Repce
A digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiségét

Érdemes odafigyelni az őszi alaptrágyázásra!

A jó fagytűréshez megfelelő mennyiségű foszforra és káliumra is szükség van.

Azokon a termőterületeken, ahol szükséges a foszfor- és kálium-műtrágyázás, az NPK-műtrágyák őszi kijuttatása és bedolgozása sokkal hatékonyabb, mint a tavaszi, felületre történő NPK-szórás.

Az igen jó foszfor- és kálium-ellátottságú termőföldeken elegendő lehet a csak nitrogénnel (kénes nitrogénnel) történő őszi alaptrágyázás, esetleg egy nitrogénhangsúlyos NPK-műtrágya használata.

Az alaptrágya kijuttatása vetés előtt célszerű, és feltétlenül dolgozzuk be a talajba. Érdemes olyan műtrágyákat használni, melyek gyorsan felvehető, vízoldható formában tartalmazzák a tápanyagokat, így a növények elegendő mennyiséghez jutnak már a fejlődés korai stádiumában is.

Mennyi tápanyagra van szüksége a repcének?

A repce esetében már nem sokkal a kelés után megindul a termésképző szervek kialakulása. A 3-10 leveles állapottól kezdve megjelennek az oldalrügyek kezdeményei, amelyekből tavasszal az oldalhajtások és a virágok alakulnak ki. A lehetséges terméspotenciál a repce esetében így már ősszel eldől ezért rendkívül fontos, hogy ebben az időszakban ne alakuljon ki tápanyaghiány.

Egy átlagos 3 t/ha-os termésszint eléréséhez a repce 140-170 kg nitrogént, 75-90 kg foszfort, 140-160 kg káliumot, és 120-150 kg kalciumot vesz fel hektáronként a teljes vegetációs idő alatt. A talajból származó nitrogén általában nem elegendő az őszi fejlődéshez, az alaptrágyázás meghatározó a termésképző szervek kialakulásához.

Egy repceállomány ősszel hektáronként átlagosan 40-80 kg nitrogént vesz fel. De korai vetés, állandó, növekedést serkentő időjárás, késői télkezdet, és szerves trágyából származó nitrogén rendelkezésre állása esetén akár 130 kg nitrogént is felvehet az állomány. Fontos a megfelelő, legalább 0,8-1 cm-es átmérővel rendelkező gyökérnyak kifejlődése.

A káposztarepce számára a kén (S) az egyik legfontosabb tápanyag. Minden 10 kg nitrogénre 1 kg ként (S, vagy 2,5 SO3-t) is kell számolni. Így akár 50-70 kg/ha ként is vissza kellene pótolnunk a vegetáció során.

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a LAT Nitrogen (korábban Borealis L.A.T) digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyagmennyiséget, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb LAT Nitrogen termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással akár a gazdaság teljes területére, és komplett vetésforgókra készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

Keresse prémium termékeinket a www.lat-nitrogen.com weboldalon, illetve üzletkötőinknél!