fbpx

Jövőbe mutató Claas újdonság az Axiál standján

Írta: Czékus Mihály - 2023 december 20.

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow látogatói minden alkalommal, a legújabb technikákkal és technológiákkal találkozhatnak az Axiál Kft. standján. Ez jövőre, a 2024. január 24-27. között megrendezésre kerülő kiállításon is így lesz. A cég a megszokott módon a D pavilon teljes területén, mintegy 5000 négyzetméteren mutatja be újdonságait, melyek közül kettő a nemzetközi díjak mellett a hazai termékfejlesztési pályázaton is diadalmaskodott. Az egyik ilyen kiemelt gép a CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC lesz. Hatékonyság, kényelem, összekapcsolhatóság és fenntarthatóság – ezek az erős érvek győzték meg az „Év Traktora” nemzetközi zsűrijét arról, hogy a díjat ennek a gépnek ítéljék oda. A Claas itthon is diadalmaskodott, a napokban nyerte el a Nemzetközi Fejlesztési Díjat.

Claas, erőgép
A Claas itthon is diadalmaskodott, a napokban nyerte el a Nemzetközi Fejlesztési Díjat

A XERION-nal a CLAAS 25 éve a traktorgyártás technológiai mozgatórugója. A 2023 nyarán piacra került XERION12, egy újonnan kifejlesztett sorozat 653 LE-ig terjedő motorteljesítménnyel. Alacsony motorfordulatszámú 2.0-s koncepciója akár 3100 Nm maximális nyomatékot képes leadni 1300-as motorfordulatnál. A kiegyensúlyozott, 50:50 arányú súlyelosztásnak köszönhetően a XERION 12-es sorozat a XERION 12.650 TERRA TRAC csúcsmodelljével a nagy teherbírású húzómunkák abszolút specialistája minden sebességtartományban – akár kultivátor előtt, tárcsás borona, eke, légvető vagy pótkocsi. „A rendelkezésre álló hatalmas erő és hatalmas méretei ellenére a XERION nagyon könnyen kezelhető, köszönhetően a CMATIC fokozatmentes sebességváltó legújabb generációjának.

A gyártó, a TERRA TRAC-ban, a XERION több mint 25 éves fejlesztési és gyártási tapasztalatával egy erős, meggyőző átfogó koncepcióvá egyesített. A XERION 12-es sorozat két modellt tartalmaz, a 12.590-et és a 12.650-et, amelyeket a globális piac számára gyártanak TERRA TRAC és kerekes TRAC változatban a CLAAS harsewinkeli üzemében. A 15,6 literes Mercedes-Benz hathengeres motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való működésre engedélyezettek.