fbpx

Még ne hagyjuk abba a kert gondozását!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 02.

Bár már nem kell nyírni a füvet és permetezni a fákat, azért még maradt teendőnk októberre is. Itt az ideje elővenni az ásót, a gereblyét és a műtrágyát. A kertgondozás csak novemberben állhat le, akkor pedig a tervezett csemetéket kell elültetni majd.


A gyep meghálja, ha tisztára gereblyézzük (Fotó: Stihl)

 

A hűvösebb időjárás hatására a kártevők zöménél leállt a rajzás, a gyümölcsösben már csak a keleti gyümölcsmoly néhány példányát fogják a csapdák, illetve egy-egy nyugati dióburok-fúrólégy repül a sárgalapokra. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt a foltosszárnyú muslica szaporodása is lecsökkent, pedig 1-2 hete még százasával fogták a csapdák – emlékeztet blogjában Aponyi Lajos.

 

Nagy kár a diótermésben

A lehűlést hozó viharos szél hatására a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel. A megfeketedett burok felnyitásakor láthatóan már csak fejlett buroklégylárvákat láthatunk. A terméshéj foltosan megfeketedett, helyenként már a magbél is elszíneződött a kártétel nyomán. A mennyiségileg igen jelentős kárba a buroklégy mellett alaposan besegített a nyárvégi csapadékos periódusban felszökő baktériumos- és gnomóniás termésfoltosság. Ez a hármas kártétel az idei termés nagy részét elvitte.

 

Kisebb a poloskainvázió

Az idei nyárban ismét nagy tömegben megjelenő és károsító zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska még aktívan szívogat a zöldség- és gyümölcsféléken, de a már kifejlett egyedek egyre gyakrabban bukkannak fel a lakások környékén és más védettebb helyeken. Ideje felkészülni arra, hogy miképpen akadályozhatjuk meg bejutásukat. Ebben az évben egyedszámukat tekintve több károsított a zöld vándorpoloskából, de napjainkra az ázsiai márványosból is van bőven. Idén országos poloskatérkép is készül, erről lásd testvérlapunk cikkét itt.

 


Zöld vándorpoloska két fejlődési alakja (Forrás:
Mezőhír)

 

Komposztáljunk!

Megkezdődött a lombhullás is. A füvesített területek nem kedvelik a tartós levéltakarást, így célszerű legalább heti gyakorisággal összegyűjteni a lehullott leveleket. Az őszi lomb értékes tápanyagokat tartalmaz, így annak a komposztálóban van a helye, amit érlelés után ismét visszajuttathatunk a talajba. A helyesen érlelt komposzt a tápanyag-visszapótlás mellett kedvezően alakítja a talaj szervesanyag-tartalmát is. A pázsit nyírását ebben az időszakban már elegendő ritkábban végezni, mert lelassult a fű növekedése is. A télre való felkészítés jegyében foszfor- és káliumtúlsúlyos trágyákkal kezeljük a gyepet, így erősítve a télállóságát. Az elhalt és filcesedett fűszálakat még most is érdemes gyepszellőztetővel eltávolítani.

 

A témához kapcsolódóan itt elolvashatja, milyen új kertészeti kártevők jelentek meg Magyarországon a klímaváltozás hatására.