fbpx

Aki tavaly az agráriumra fogadott, vele együtt gazdagabb lett

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 20.

Az agrárium a válság ellenére összességében jövedelmező évet zárt. Bár vannak rizikósabb szektorai, ezekről sem szabad lemondani. A gazdák ugyanis nem adják fel, aki rájuk fogad, jól jár. A Takarékbank így tett, és 13 százalékkal növelte az agrár-hitelállományát.

 

mutragyaszoras

Az agráriumban nem álltak le a beruházások (Forrás: Horizontmédia)

 

Van pénz az ágazatban

Mint arról korábban beszámoltunk, az agrárium a vírusválság ellenére kiemelkedően jó évet zárt. Bár a mezőgazdaság által megtermelt árumennyiség 2,1 százalékkal csökkent, de ezt bőven kompenzálta az árak 6,3 százalékos emelkedése. Eközben az agrárjövedelmek 10-15 százalékkal is javulni tudtak. Mindezt annak ellenére, hogy sem a pandémia, sem az állategészségügyi járványok hatásai alól nem tudta kivonni magát az ország. A Takarékbank Agrár Üzletága is erős évet zárt, az előzetes adatok szerint 11 százalékkal bővült. A Takarékbank agrár-hitelállománya mintegy 13 százalékkal, a forrásállománya pedig 33 százalékkal növekedett 2019-hez képest – derül ki a pénzintézet sajtótájékoztatójából. Ezzel a bank az agráriumban immár 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A továbbra is népszerű Agrár Széchenyi Kártya piacán pedig 73 százalékos részt tudhat magáénak.

A Takarékbank elemzői már többször hangsúlyozták, hogy az agráriumot nem érintette olyan mértekben a koronavírus-járvány, mint más szektorokat. Nehézségből ugyanakkor így sem volt hiány. Először a szeszélyes év eleji időjárás, a tavaszi aszály, majd a sok csapadék és végül az állategészségügy járványok, a sertéspestis és a baromfiinfluenza, ősszel pedig a gabonaárak felértékelődése bolygatta meg a piacot. Hollósi Dávid ügyvezető igazgató szerint azok a gazdálkodók, akik éttermekbe, szállodákba szállítottak jó minőségű, feldolgozott termékeket, nehezebb évet tudhatnak maguk mögött. Azok azonban, akik gyorsan alkalmazkodtak, és nem voltak kitéve ezeknek a szektoroknak, kiemelkedő évet zárhattak. A hitelekből, jövedelembevételekből látszik a likviditásbőség.

 

Jó adósok és VIP ügyfelek

„Nagyon jó évet zárt a Takarékbank is. A hitelezési állományunk 240 milliárd forintra növekedett, a forrásállomány pedig mintegy 33 százalékkal bővült. Ennél is nagyobb a növekedésünk a méltán népszerű Agrár Széchenyi Kártya értékesítése terén: 70 milliárd forintról 116-ra nőtt az állományunk, így a piaci részesedésünk már eléri a 73 százalékot” – mondta el Hollósi Dávid. Országosan kiépített Agrárcentrum-hálózattal vágott neki a tavalyi évnek a Takarékbank. Az, hogy minden agrárügyfél külön kiszolgálást és pénzügyi tanácsadást kap, beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A sikerük másik kulcsa az, hogy nem álltak ki egyetlen ágazat mögül sem. Így, ha óvatosabban is, de továbbra is finanszírozzák a sertés- és baromfiágazatot, és egyelőre megtérül a hozzáállásuk. A bizalmat az alapozta meg, hogy tapasztalataik alapján a gazdák gyorsan alkalmazkodnak, jó adósok, így például a moratóriummal is csak kevesen élnek.

Az idei tervekről szólva az ügyvezető igazgató elmondta, hogy 2021-re a tavalyihoz hasonló piaci növekedést szeretnének elérni úgy, hogy még jobban alkalmazkodnak a gazdák igényeihez, és tovább gyorsítják az ügyletek elbírálását. Emellett február elsejétől létrehozzák a kiemelt ügyfélkapcsolati területüket, ahol kimondottan nagybevételű agrár- és élelmiszeripari cégeket, valamint termékpályákat szeretnének finanszírozni.