fbpx

Porondon a Horsch talajművelő-kínálata

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 július 15.

A kombájn mögött azonnal indulnak a tarlóhántó eszközök is. Aki ráállt a mulcsos mezőgazdasági technológiára, annak a „szabályokat” be kell tartania. Minél korábban végezzük a tarlóhántást, annál könnyebb a talajt megművelni, és a kihullott magvakat csírázásba lendíteni. Ezután szokott a legtöbb hiba becsúszni!

A kikelt árvakelés ugyanis szépen megnő, megerősödik, ami hatalmas mennyiségű nedvességet visz el a talajból, és a bedolgozása sem egyszerű, ezért sokszor megtörténik, hogy még zajlik az aratás, de már az első tarlóhántott területekre vissza kellene fordulni. Ezért jó, ha a napi tarlóhántási teljesítményünk egy picit több, mint az aratási teljesítmény, így a korai második menettel sincs gond. Ellenkező esetben marad a totális gyomirtó, ami egy szükséges rossz. Az aratásnál általában már tudjuk, hogy mi lesz a következő kultúrnövényünk. A jó gazda több évre elkészíti a vetésforgót, így azt is tudja, hogy milyen műveleteket kell elvégezni azért, hogy kifogástalan legyen a vetés utáni kelés, és a növényei tökéletesen is fejlődjenek.

A mulcsos technológiában – annak függvényében, hogy milyen vetőgépet használunk – a föld felszínén levő szármaradvány nagy részét el kell tüntetni.

 

Horsch-os „szármaradványeltakarító”

A szármaradványok bekeverésére a legalkalmasabb Horsch eszköz a Tiger AS kultivátor. A négygerendelyes kapaelosztás az igen szűk húzástávolsággal, de még dugulásmentes működéssel az egyik legintenzívebb talajművelő eszköz.

 

Tiger 4 AS
Tiger 4 AS nagy tömegű zöldítő növényben

 

A Tigerben nagyon sok rejlik. Amennyiben nagy mennyiségű szármaradványt szeretnénk bedolgozni, akkor a forgatólemezekkel dolgozzunk, a művelési mélység 20–35 cm. A robusztus TerraGrip kapatartók570 kg-ig tartják a kapát a beállított mélységben. Amennyiben nagyon kötött talajon dolgozunk, úgy az első két sorba fel lehet tenni a 800 kg kioldású TerraGrip tartókat, így a mélység nagyon sokáig biztosított. A Tigernek kell a sebesség, így a lóerő is, egy méter munkaszélességre 70–100 LE. Azokon a területeken, ahol kisebb a szármaradvány mennyisége, vagy a vetőgépünk olyan, hogy a nagyobb mennyiséggel is elbír (pl. Sprinter, Focus), ott a fordítólemezt az LD vagy ULD kapákkal helyettesíthetjük. Ebben az esetben is jól átrepesztjük a talajt, azonban a felszínen ottmarad a takaró, ami védi a talajfelszínt a kiszáradástól, az eróziótól.

 

Tiger AS
Tiger AS magágykészítésben

 

A Tiger kapája után egyengető tárcsasort találunk, amely a henger előtt egyenletes felületet képez. A gumikerekes henger – SD henger – kombináció mellé a Horsch még két új hengert is kifejlesztett. Az egyik a dupla RollPack- a másik a SteelFlex. A vashengerekkel a Tiger futóművet is kapott, amelyet azonban csak a közúti szállításnál használunk.

A mulcsos technológia sikere jelentős mértékben a kombájnnál dől el. Amennyiben a szecskázóban élesek a kések, úgy az apró (max. 5 cm hosszú) darabokra képes összevágni a szalmát, és ez az a méret, amit a legjobban vissza is tud juttatni oda, ahonnan levágta. Ezenfelül a szalma lebomlása is nagyon fontos. Ez a folyamat is akkor gyors, ha a szalma nem nagyon hosszú.

A Tigerrel a kapák mögött műtrágyát is ki lehet juttatni. Ez érdekes lehet ott, ahol a műtrágya kijuttatását már differenciáltan végzik, ugyanis itt olyan szélességben tudjuk változtatni a mennyiséget, amilyen széles a Tiger, amúgy műtrágyaszórónál ezt jóval nehezebb megvalósítani. A műtrágya depóba való kihelyezésének az előnyeiről nagyon sokat írtunk már! Amennyiben logisztikában megvalósítható, az így kijuttatott műtrágya nagyobb arányban hasznosul.

 

Őszi alapművelés Tiger 4 AS
Őszi alapművelés Tiger 4 AS-sel és dupla RingFlex hengerrel

 

Azoknak a termelőknek a számára, akik takarónövénnyel is foglalkoznak, ajánlott a mélyműveléssel egyben kijuttatni a takarónövényeket, így késő ősszel, amikor a terminálás történik, már nem kell bedolgozni. Ezeken a felületeken tavasszal egy sekély művelet a magágykészítés, és mehet is a vetés. Az intelligens talajművelés, takarónövény-vetés és növénytermesztés kéz a kézben jár!

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36-30/743-0302

 

Horsch