fbpx

Termelési tapasztalatok Kelet-Magyarországon a Mikolt kukoricahibriddel

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 15.

10 tonna? Stabilan

A hazai termőhelyi és éghajlati viszonyok kétségtelenül kedveznek a kukorica termesztésének, az utóbbi években tapasztalható szélsőséges időjárási helyzetek azonban a kukoricahibridek nagyfokú alkalmazkodóképességét követelik meg.

A fajtaválasztás során célszerű még inkább a stabil termőképességű hibrideket előtérbe helyezni.

A Marton Genetics hibridek egyre népszerűbbek a kelet-magyarországi termelők körében; közülük jelentős azon gazdálkodók száma, akik a magas termésszintet gyors vízleadással párosító Mikolt hibridet termesztik. Az előbb említett két tényező a Mikoltot az ország keleti felében gazdálkodók számára elismert és megbecsült hibridkukoricává teszi.

A martonvásári hibridek kínálatában a nagyon jó termőképességgel rendelkező Mikolt a FAO 400-as éréscsoportba tartozik. A jó termőhelyet és intenzív technológiát kimagasló terméssel hálálja meg, de gyengébb körülmények esetén is átlag felett teljesít. A Mikolt biztonsággal termeszthető ott, ahol az ökológiai feltételek a FAO 400 eleji hibridek termesztésére megfelelőek.

A korábbi években és 2013-ban is stabilan 10 tonna felett teljesített a közepes vagy annál jobb talajú termőhelyeken, figyelembe véve az adott évjáratban az átlagosnál jobb csapadékellátottsággal rendelkező területeket.

Kiváló termésének a nagyfokú alkalmazkodóképesség mellett fontos összetevője az átlagostól eltérő, magasabb ezermagtömege, korai virágzása, valamint kiemelkedő generatív jellege. A gazdálkodók kiváló kezdeti fejlődési erélyről, illetve jó tápanyag-hasznosító képességéről számoltak be, amely hozzájárul a kukorica szárának stabilitásához.

Valamennyi agrotechnikai körülményt figyelembe véve megállapítható, hogy a korai vetésidő versenyelőnyt és jelentős terméstöbbletet jelentett a Mikoltot termelő gazdák számára. Ez a Marton Genetics-hibrid, magas termésszintje, gyors vízleadása révén hozzájárul a gazdálkodók termelési eredményeinek növeléséhez, még akkor is, ha az adott évben a termesztés feltételei nem a legmegfelelőbbek.