fbpx

Spóroljon profin, dolgozzon kényelmesen!

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 13.

Válasszon tudatosan!

Spóroljon profin, dolgozzon kényelmesen!

Amikor új gépet, gépeket vásárolunk a gazdaságunkba, azokat mindig úgy válasszuk, hogy jól illeszkedjenek a meglévő vagy a közeljövőben beszerezni kívánt gépekhez.

 

Automata szakaszolással vegyszert takaríthat meg!

 

Például a 4 m-es vetőgéphez 16, 20 vagy 24 m-es permetező illik, míg egy 4,5 m-es vetőgéphez jellemzően 18 m-es permetező illeszkedik. Ráadásul amennyiben fejtrágyázást is igényel a növénytermesztési technológia, akkor a műtrágyaszórónak is a permetezővel azonos nyomon kell mennie, a taposási kár minimalizálása érdekében.

A fent említett gépválasztási módszer a sorvezető GPS-ekre is érvényes. Az egyes sorvezető GPS-ek választásakor a gyártók különféle elérhető funkciókkal biztatják a vásárlókat, mint az automata szakaszolás vagy kormányzás. De amikor arra kerül sor, hogy ezeket a funkciókat ki szeretné használni, kiderül, hogy az adott funkció csak a GPS-gyártó saját számítógépével működik, esetleg csak a gyárban lehet egy bizonyos fajta számítógéppel összehangolni.

Nem úgy a Teejet-nél. A Teejet büszke arra, hogy a Matrix-sorozatú sorvezetői a piacon lévő legtöbbféle szabályzó számítógéppel összeköthetőek. Ráadásul nagy részüknél a kapcsolódás „plug and play” rendszerű, vagyis csak össze kell dugni, és a rendszer már mindenféle beállítgatás nélkül, automatikusan működésbe lép.

A SZEGÁNA Kft.-nél nagyon fontosnak tartjuk a Teejet GPS-ekkel való kompatibilitást a munkaeszközeinknél. A Bogballe műtrágyaszórógyár gyorsan reagált a Teejet felkérésére, így már évek óta hazánkban is használják a Teejet Matrix GPS vezérelte automata szórásindítás-elzárás funkciót, a duplán szórás elkerülése érdekében. A rendszer a régebbi Bogballe számítógépekkel is kompatibilis, ráadásul összekapcsolás után automatikusan működik. A GPS ekkor a táblavégi fordulóknál a duplán szórás elkerülése érdekében a legoptimálisabb ponton állítja le a műtrágya kijuttatását. 2013 novembere óta az ék alakú területek hatékony és egyenletes műtrágyázása érdekében a „Dynamic Section Control” rendszer automatikus szakaszolás vezérlését is lehetővé teszi, a Bogballe Calibrator Zurf szabályzó számítógép megléte esetén.

2013 második féléve óta a Caffini szántóföldi permetezőknél is könnyedén megvalósítható az automatikus szakaszolás, így lehet spórolni a vegyszerrel; kisebb a haszonnövényeket ért stressz, ráadásul a kezelő számára is könnyebb a munka. A kezelő csak követi a sorvezető által kijelölt útvonalat, és csak arra kell figyelnie, hogy mikor fogy ki a vegyszer. A szabályzó számítógép a haladási sebességnek megfelelően juttatja ki a beállított mennyiségű vegyszert, a GPS pedig automatikusan leállítja azokat a szakaszokat, amelyek feleslegesen dolgoznak.

A kezelő számára még ennél egyszerűbb is lehet a munka. A Teejet UniPilot automata kormányzórendszer univerzális, tehát majdnem mindenféle traktorba beszerelhető, sőt, egyik gépből a másikba könnyedén áthelyezhető.

A rendszer nagy előnye, hogy szinte bármilyen munkánál segít spórolni, és könnyebbé, gyorsabbá teszi a munkát. Például egy nagy munkaszélességű talajmunkánál, tárcsázásnál vagy magágy-előkészítésnél a teljes földterület egyenletes megmunkálása érdekében a traktoros általában kb. 30-60-90 cm-t (rutintól, fáradtságtól és munkaszélességtől függően) átfedésben dolgozik, ami 5-10% felesleges munkát jelent. Ez a felesleges munka sokféle kisebb költségből jön össze: üzemanyag, munkaidő, üzemóra és gépkopás. Amennyiben összeszámolja, hogy éves költségei mekkorák, és ebből számoljunk csak 5% csökkenéssel, máris százezrekben, milliókban mérhető a megtakarítás, már 150-200 ha-os gazdaságban is.

A Teejet Matrix sorvezetők automatikus nyitás-zárás (BoomPilot) funkciót a Bogballe műtrágyaszórók mellett többek közt a Kuhn, Rauch és Sulky műtrágyaszórókkal képesek létrehozni, míg permetezők terén kompatibilisek bizonyos Amazone, Arag, Berthoud, Caffini, Hardi, John Deere, Kverneland, Rau, Lemken, stb. szabályzó számítógépekkel.

Kérdéseivel bátran forduljon a Teejet-termékek kiemelt hazai forgalmazójához, a SZEGÁNA Kft.-hez!

 

Spóroljon a műtrágyával is, használjon automatikát!

 

Nagy Márk