Foltos héjú lett a spanyol fokhagyma, ipari felhasználásra kerül a java. A lila változat héjra szép, de aprócska lett.
Pucolt vagy szárított áru lesz belőle
A hírek szerint a májusi és júniusi esőzések miatt a spanyol Kasztília-La Mancha régió tavaszi fokhagymatermésének közel 90%-át nem lesz könnyű eladni a friss piacon. Ennek oka, hogy a héján sötét foltok vannak, így nem túl tetszetős a portéka a frissáru-piacon, muszáj feldolgozóknak eladni. A fokhagyma belseje kifogástalan, porításra kifejezetten alkalmas, de hámozva is értékesíthető. Sajnos a fogyasztók nem tudják, hogy a foltos héj pusztán esztétikai probléma.
Bár a feldolgozott fokhagyma értékes termék és fontos exportcikk Spanyolországban, a termelők alacsonyabb árat kapnak érte, mintha a friss piacra vinnék. Mivel az idei méretek és a beltartalom is jó, a foltos héjú termésből most a feldolgozóipar profitál.
A lila szép, csak apró
A lila fokhagymát később szedték fel, azt nem érintette a héjprobléma. Mostanra ez a fajta is döntően tisztítva, csomagolva várja az értékesítést a raktárakban. A minősége nagyon jó, de a méretek kisebbek az elvártnál. A fogyasztókban azt is tudatosítani kell, hogy a kis méret általában több ízanyaggal és hosszabb eltarthatósággal jár – vélekednek a helyi termelők.
Ez a cikk is érdekelheti a témában: Egy termék, ami érzéketlen az inflációra: fokhagyma.