fbpx

A gazdáknak is sikersztori a Pannonia Bio új üzeme

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 23.

Európa egyik legnagyobbjaként továbbra is fejleszt, fenntartható technológiát követ és az egész agráriumnak stabil piacot nyújt a Pannonia Bio Zrt. A nagyvállalat dunaföldvári új üzeme 15 ezer tonna szerves talajjavító terméket állít elő a magyar gazdáknak, s ezzel nemcsak a hazai gazdaságot, a kukoricatermesztést, a munkahelyteremtést erősíti, hanem a Green Deal-célkitűzések megvalósulását is.

 

üzem átadó
Illusztráció: Horizont Média

 

Helyzetbe hozza a gazdákat is

Szeptember végén a Pannonia Bio Zrt. Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új, jelenleg Európa legnagyobbjának számító gabona-finomító üzemegységét Dunaföldváron. Itt állítják elő a Pannonia Grow-t: a 15 ezer tonna szerves talajjavító előnyös helyzetbe hozza a magyar gazdákat. Emellett kitűnően szolgálja az európai mezőgazdaság fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét célzó „termőföldtől az asztalig” agrárstratégia céljait. A Pannonia Bio már most is több százezer tonna legújabb GMO-mentes fehérjetakarmányt állít elő, amely javítja az európai állattenyésztés élelmiszer-biztonságát. A vállalat ezenfelül több százezer tonna hagyományos és fejlett bioüzemanyagot is előállít.

 

Stabil piac a kukoricatermesztőknek

Nagy István agrárminiszter szerint az új termelőegység igazi közép-európai sikertörténet, a céltudatos értékteremtési szándék, a kitartás, a magyar adottságok és a helyi erőforrások találkozása. „A Pannonia Bio Zrt. 2012 óta erős motorja a magyar agráriumnak és a nemzetgazdaságnak. Dunaföldvár Magyarország egyik fő kukoricatermesztő régiójában van, és az agrárium gerincét adó családi vállalkozások itt is fontos szereplők, akik, az üzem felvásárló-kapacitásának hála, stabil kereslettel számolhatnak” – mondta az agrárminiszter, hozzátéve: hazánk Francia- és Németország után az EU harmadik legnagyobb bioetanol-előállítója. Az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek biztosítják. Jelentős gazdasági előny, hogy ezzel az itthon megtermelt kukoricát nem terményként, hanem hozzáadott értékkel, feldolgozott termékként exportáljuk.

 

Ígéretes alternatíva

„A környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében nálunk is hasznos újragondolni a termelés, a feldolgozás és a felhasználás szempontjait a mezőgazdaságban. A fosszilis nyersanyagok és a petrolkémiai technológiák mellett érdemes nagyobb teret adni a bioenergetikának és a biomassza-alapú termékek előállításának” – fogalmazott Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a biominősítéssel rendelkező, szerves talajjavító terméket előállító új gyáregység átadóján. „Egyre inkább az látszik, hogy ez az irány jelentheti a kertészek, gazdák, illetve az egész agrárium számára az egyik legígéretesebb alternatívát. A miénkhez hasonló biofinomító üzemek kiszámítható keresletet garantálnak a mezőgazdasági termelők számára. A dunaföldvári a kontinens legnagyobb gabona-biofinomító üzeme, amely a termelési hatékonyságot illetően is a világ élmezőnyéhez tartozik. Ennélfogva csökkenti a hazai mezőgazdasági termelők kockázatait és ösztönzően hat további beruházásaikra.”

A vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének hasznosítását

 

Világszerte keresett exportcikkünk

A vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének – köztük a rost és egyéb származékok – hasznosítását, így a feldolgozás során nem marad hátra hulladék, vagyis helyben megvalósul a körforgásos gazdálkodás. A termények feldolgozásával pedig Európa-szerte keresett termékeket, többek közt a fosszilis energiahordozókat kiváltó biogázt, bioetanolt, GMO-mentes, magas fehérjetartalmú állati takarmányt és kukoricaolajat, valamint mostantól magas szervesanyag-tartalmú fermentált talajjavítót is előállítanak Magyarországon. A Pannonia Bio harmincnál is több országba exportál. A magyar alapanyagból készült termékek iránt óriási a kereslet, hiszen például az Európai Unió mezőgazdasága fehérjehiányának csökkentésével az európai élelmiszer-biztonságot is erősíti a Tolna megyei gyár.

 

(Forrás: Pannonia Bio; fotó: Horizont Média)