fbpx

9 éves mélypontra esett a növényvédő szerek felhasználása

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 04.

2022-ben nem tartottak lépest a termelői árak az inputokéval. Egyes műtrágyák és gyomirtók a többszörösükre drágultak. A növényvédő szerek felhasználása 9 éves mélypontra zuhant.

A Covid óta minden felborult

A válságok előtt egy évtizeden át alig 1-2 százalékot ingadozott a növényvédő szerek ára, 2021-ben azonban 5-10 százalékkal drágultak, amit 2022-ben 20-25 százalékos áremeléssel fejeltek meg a forgalmazók az Agrárközgazdasági Intézet összegzése szerint. Ennek megfelelően a tavaly forgalmazott növényvédőszer-mennyiség 9 éves mélypontra zuhant, mintegy 15 százalékkal csökkent 2020-hoz képest.

Leginkább a nagy mennyiségben igényelt herbicidek drágultak

A gyomirtó szerek átlagára mintegy 24 százalékkal, a gombaölőké 22,6 százalékkal, az egyéb szereké 22,4 százalékkal, míg a rovarölőké bő 15 százalékkal emelkedett egy év alatt. Hozzá kell tennünk, hogy a legnépszerűbb glifozát hatóanyagú herbicidek ára mintegy 2,5-szereséresére nőtt, ami jelentősen torzítja az összképet, hiszen a többi hatóanyagnál csak nagyjából 10 százalékos drágulás volt megfigyelhető. A gyomirtón nehezen tudnak spórolni a gazdák, így az alaposan megdrágult termékcsoportból csak 10 százalékkal csökkent tavaly a kereslet. A rovarölőkből még 4 százalékkal többet is kényszerültek vásárolni, mint 2021-ben, viszont gombaölőkből és egyéb készítményekből csaknem ötödével kevesebbet vásároltak a termelők.

napraforgó gyom
Napraforgós kukoricatábla (fotó: Horizont Média)

Az oroszoknak is sok növényvédő szert adtunk el

Az elmúlt tíz évben viszont először fordult elő, hogy több növényvédő szert exportáltunk, mint amennyit behoztunk az országba (+4,8 ezer tonna), ráadásul a kivitel értékben csaknem kétszeresen felülmúlta az importot (+90%). A behozatali oldalon 2022-ben ismét Franciaország, Németország és Belgium álltak a dobogó első három fokán, míg az exportban Franciaország, Oroszország és Lengyelország végzett az első helyeken. Franciaország mind a kivitel, mind a behozatal terén messze megelőzi a többi kereskedelmi partnerünket.

Ráfizetéses év volt

A növényvédő szerek átlagosan 22,3 százalékos drágulása mellett a vetőmagokra is 18,6 százalékkal többet kellett költeniük a termelőknek. De leginkább a műtrágyára fordított kiadások viselték meg a pénztárcákat: ezek mintegy 170 százalékkal drágultak, azaz több mint a két és félszeresükre. Lásd a következményt ebben a cikkben: Itt a kegyetlen árak hatása: összeomlott az értékesítés. Mindeközben a termelői árak a növénytermesztésben 49 százalékkal, míg az állattenyésztésben 41,6 százalékkal emelkedtek. A KSH előzetes adatai szerint mezőgazdasági termékekért összességében 46,1 százalékkal többet lehetett elkérni 2022-ben, míg a termelés költségei 49,7 százalékkal nőttek, így negatívba fordult a termelés anyagi egyenlege.

mg ráfordítások