Természetesen a növények vitalitásáért

A csapadékhiány miatt a növény a talajból a tápanyagot nehezebben tudja felvenni. Erre a problémára kínálnak megoldást a lombtrágyák, amelyek felhasználása az elmúlt időben számottevően fokozódott. A szélsőségesebb környezet viszont nemcsak a tápanyag felvételét és hasznosulását befolyásolja. Ezzel együtt olyan stresszhelyzetet is okoz, aminek komoly terméskiesés lehet a következménye, hiába végeztük el megfelelően a növényvédelmet, vagy juttattuk ki a lombtrágyákat. Évről évre tapasztalhatjuk, hogy a szárazság miatt gyengén kel az állomány, vagy éppen a sok csapadék miatt hetekig vízben fuldoklik. A gyenge őszi kultúrát meggyötri a tél, vagy ha jó állapotban telel át, akkor kora tavasszal éri egy már nem várt fagy vagy hosszú száraz periódus. Az egyébként is legyengült növényekre kijuttatott növényvédő szerek egy része fitotoxicitást okozhat. Ezeknek a nehézségeknek az ismeretében a lombtrágyák mellett a biostimulátor és növénykondicionáló szerek is létjogosultságot szereztek a növényvédelmi technológiákban.

Az Aminoplantot a növény mind levélen, mind pedig a talajra kerülve gyökéren keresztül képes felvenni. Az elsődleges és legfontosabb hatását így fejti ki azáltal, hogy elősegíti a közvetlen közelben található tápanyagok beépülését, a mikroelem-felvételt. Befolyásolja a növényi hormonok működését, ezen keresztül a gyökér- és lombfejlődést. Az Aminoplant fokozza a glutamát-dehidrogenáz és a nitrát-reduktáz enzimek aktivitását, aminek köszönhetően több aminosav és ennek következtében több fehérje képződik. Így ha az Aminoplantot a kultúra 2–4 leveles állapotában juttatjuk ki, például ősszel kalászosra vagy repcére, nagyon intenzív gyökérfejlődést biztosítunk, ami feltétele a jó télállóságnak és a kora tavaszi erőteljes növekedésnek, még szárazabb körülmények között is. A mélyebbre hatoló gyökérzettel még akkor is vízhez jut a növény, ha a talaj felső rétege már kiszáradt. Későbbi fejlődési fázisban kijuttatva erős lombozatot és nagyobb asszimilációs felületet érhetünk el, virágzás előtt pedig a jobb terméskötődést és termésképződést szolgálja a készítmény. Stresszhelyzetben azokat a géneket is aktiválja, amelyek felkészítik a növényt, hogy megfelelően reagáljon a szokatlan helyzetekre.

Harmadik hatását a permetezés során tankkeverékben gyakorolja a másik növényvédő szerre, amellyel együtt a levélre kerülve segíti annak tapadását, szétterülését és a felszívódó hatóanyag bejutását a növény szöveteibe.

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
http://www.nufarm.com/HU/Kezdolap

itt!

biostimulátor búza növénykondicionáló növénytermesztés növényvédelem növényvédő szer Nufarm regulátor repce szántóföld