fbpx

Megérkezett a száraz idő, de az őszi vetések megúszták

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 20.

Bár a májusi időjárás miatt lejjebb kellett korrigálni a várható termésátlagokat, azok még így is átlagon felüliek, kivétel a rosszul sikerült tavaszi árpa. A nyár azonban meleg és száraz időjárást hozhat Európa északi részén, így fontos termelők kilátásai romlottak az őszi betakarítást illetően.

repce
Nyugat-Magyarországon dzsungelszerű repceállományok is vannak (fotó: Horizont Média)

Észak-Európában szárazabbra fordult az idő

Május elejétől június közepéig erős időjárási kontraszt jellemezte Európát. A nagy területeken szárazra forduló időjárás leginkább a tavaszi árpa várható termését csökkentette (uniós szinten 11%-kal rosszabb az ötéves átlagnál). Az aszály véget ért az Ibériai-félsziget legnagyobb részén, de az esők túl későn érkeztek a növények fejlődése szempontjából, a hozamokon már nem tudtak javítani (lásd lent).

Európa északi területein napos és száraz idő, gyorsan merülnek a talaj vízkészletei. Kifejezett csapadéktöbbletet tapasztalni viszont Olaszországban, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában. Ezekben az országokban a kórokozók erőteljesebb felszaporodása figyelhető meg. A Duna völgyében, Bulgária északi és Románia déli részén tartósan hűvös az időjárás, ami a tavaszi vetésű növények elmaradott fejlettségében tükröződik vissza.

Európa egészét tekintve szinte minden kultúra várható hozamát lejjebb korrigálták, de azok még így is jobbak az ötéves átlagnál, kivétel a már említett tavaszi árpa (-11%) és a kevésbé rossz durumbúza (-3%). A legjobb eredményt a repce érheti el, uniós szinten is meglehet a 3,3 tonnás átlag, ami 6 százalékkal múlná felül az elmúlt öt év eredményét. A második meglepetésnövény a szója, amelyik az ötéves átlagnál 5 százalékkal teljesíthet jobban, szintén súrolhatja a 3,3 tonnás uniós átlagot.

időjárás EU

A nyár Észak-Európa kilátásait rontja

A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint a szokásosnál melegebb körülmények uralkodnak majd Európa nagy részén júliusban, augusztusban, de nagy valószínűséggel szeptemberben is, különösen az észak-európai síkságon. Az utóbbiban az eső is kevés lesz, így Németország és Lengyelország ismét aszályos nyárra számíthat, az őszi vetésű növények hozamai viszont felülmúlják a sokéves átlagot. Dél-Európa, különösen az Ibériai-félsziget és Olaszország az átlagos csapadékmennyiségnél többet kaphat a nyár folyamán.

Magyarországot tekintve az őszi kalászosok és a repce kiváló termésátlagokkal aratható, de erős a gombás fertőzések veszélye. A tavaszi kultúrák a kései vetés miatt jellemzően a szokásosnál kevésbé fejlettek. Az elemzők azonban optimisták a nyári időjárást illetően, és a sokéves átlagot kissé meghaladó magyar terméseredményekre számítanak. Kukoricából közel 7,5 tonnás, napraforgóból közel 3 tonnás országos átlagot várnak, a szója a 2,8 tonnát súrolhatja hektáronként.

Betakarítható átlagtermések az EU-ban

A főbb őszi vetésű növények becsült hozamai alább láthatók. A zöld szín az átlagosnál jobb, a piros pedig a rosszabb eredményeket jelöli. Spanyolország kéttonnás átlagai kirívóan rosszak. Hazánkban minden kultúra átlagon felüli eredménnyel kecsegtet, búzából 5,8 tonnás országos átlagot, őszi árpából 6 tonna felettit és repcéből 3,3 tonnás átlagot tartanak valószínűnek.

termésátlagok EU

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Emelkednek a terményárak, alkudjunk keményen!