fbpx

Idén 40 éves Magyar Biokultúra Szövetség

Írta: Czékus Mihály - 2023 december 22.

Hazánkban a biotermesztés iránti első komolyabb érdeklődés a ’80-as évek elejére tehető. Fontos esemény volt, a Biokultúra Klub 1983-as megalakulása. A következő mérföldkő pedig a Biokultúra Egyesület 1987-es létrejötte volt. Az Egyesület regionális szervezetei idővel önálló egyesületekké alakultak. Ezekhez csatlakoztak szakmai egyesületek és hozták létre 2005-ben a Biokultúra Egyesület jogutódját, a mai Magyar Biokultúra Szövetséget. Szövetség napjainkra jelenleg 12 tagszervezetet összefogó ernyőszervezetté vált. A szervezet egyaránt nyitott a magánszemélyként és a vállalkozásként csatlakozni szándékozók előtt. A Szövetség elsődleges célja a fenntartható, kisebb környezetterheléssel járó ökogazdálkodás és –termékfeldolgozás elterjedésének támogatása, továbbá a fogyasztói bázis szélesítése.

A Szervezet a szakmai támogatáson túl a hazai ökológiai gazdálkodók érdekképviseletét országos és nemzetközi szinten is egyaránt ellátja.

A Szövetség a tulajdonosa Magyarország meghatározó ökológiai gazdálkodás ellenőrző-tanúsító szervezetének, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nek. A nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szervezet 1996 óta végzi Magyarországon az ökológiai élelmiszer termékpálya szereplőinek ellenőrzését és tanúsítását, az EU ökológiai gazdálkodást szabályzó rendeletei és egyéb feltételrendszerek szerint.

A témában ez is érdekelheti: Tovább nő 2024-től az ökológiai termelés támogatása.