fbpx

A gátszakadás nincs hatással az ukrán búzatermésre

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 13.

Az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket minimális mértékben érinti a Kahovka víztározó gátjának megrongálása. Az oroszoknál a tavalyinál gyengébb termés várható, Európában viszont sokkal jobb. Idén az unión belül nő a konkurencia.

búzakalászok
Az ötéves átlagot felülmúló hozamokról beszélnek (fotó: Horizont Média)

Ukrajna: maradnak a korábbi számok

A műholdfelvételek alapján Kahovka víztározó gátjának megrongálása kis hatással bír az ukrán fennhatóság alatt álló területekre, ezért a gátszakadás minimális hatással van az USDA-hoz eljuttatott és megbízhatónak minősített ukrán termésvárakozásokra. Az elemzők nem számolnak az oroszok által megszállt területekkel, tehát a Donyeck, Zaporizzsja, Luhanszk és Herszon termelésével, ahogy természetesen a Krímével sem. (Lásd az orosz oldali hatásokat itt: Durvul a háború: a robbantások mezőgazdasági hatása.)

Az amerikaiak továbbra is 4,3 millió hektárról várják a búza betakarítását, ami 19 százalékkal kisebb a tavalyinál. A búza összképe a háború ellenére nagyon szép, hektáronként bő 4 tonnás terméssel kalkulálnak. Mivel a növény termőterülete sokat zsugorodott, a végeredmény 16 százalékkal múlja alul a tavaly betakarított mennyiséget. 17,5 millió tonnára teszik az össztermést, ami az ötéves átlagtól harmadával lenne kisebb.

Oroszország: nem tartható a rekord

Az oroszok a tavalyi rekordot nem tudják megismételni, 5 százalékkal kisebb területről 8 százalékkal kevesebb búzát arathatnak idén. Az amerikai elemzők az orosz termésbecslésekben sem számolnak a Krímmel, így az őszi búzát 61,5 millió tonnára, a tavaszit 23,5 millió tonnára teszik, ami összesen 85 millió tonna. A növény becsült termésátlaga 3 tonna, ami még változhat, tekintve, hogy a termés 30 százalékát képező tavaszi búza aratása még nagyon messze van, és pillanatnyilag aszály fenyegeti.

Európa: hatalmas búzatermés

Európában az ötéves átlagot 6 százalékkal felülmúló búzatermésre van kilátás az elemzők szerint. Hektáronként átlagosan 5,75 tonna mag kerülhet a raktárakba, összesen 140,5 millió tonna. Kiugróan nő a francia, a német, a lengyel és a román termelés. A franciák egymagukban 37,2 millió tonnát arathatnak. Egyszóval idén az unión belül nő a búzakonkurencia, míg keletről csökken a nyomás.

Törökországban is az ötéves átlagot 11 százalékkal meghaladó mennyiségű búzára van kilátás, mivel a négyhónapos szárazságot, amit jórészt nyugalmi állapotban töltöttek a növények, március végétől esős időszak váltotta fel, ezzel egyidőben az olcsóbbá vált műtrágyából is bőven adagoltak az állományoknak a gazdák. Ez azt jelenti, hogy kevesebb importot igényel majd az ország.