fbpx

MAGosított olajtartalom!

Írta: Szerkesztőség - 2015 augusztus 05.

2014-ben az elmúlt 10 év legjobb terméseredménye született őszi káposztarepcéből Magyarországon. Ebben szerepe volt a repce számára kedvező időjárásnak, a termelők egyre kifinomultabb repcetermesztési technológiájának és technikájának, valamint a genetikai előrehaladásnak is.

Ha visszagondolunk a 10 évvel ezelőtti hibridekre, akkor a változás, az előrelépés mindenki számára nyilvánvaló. A fejlődésben a Bayer CropScience is szerepet vállal és vállalt – elég csak arra gondolni, hogy a repce genomjának feltérképezése a Bayer nevéhez fűződik. A cég kutató-fejlesztő munkájának eredményességét bizonyítja, hogy az észak-amerikai canola repcében a Bayer piaci részaránya meghaladja az 50%-ot.

Ezek a sikerek is ösztönözték a Bayert arra, hogy az európai repcevetőmag-piacon is jelen legyen. Az Amerikában felhalmozott tudás, technikai, technológiai ismeret segítségével olyan kitörési pontokat keresünk, amelyek fenntartható módon járulnak hozzá a repcetermesztés eredményességének növeléséhez. A mennyiség mellett – amelyet jórészt az időjárás határoz meg – fontos paraméter a repcék olajtartalma.

Olyannyira fontos ez a tulajdonság, hogy a feldolgozóipar hajlandó prémiummal jutalmazni a magas olajtartalmat. Ebben a minőségi tulajdonságban való előrelépés közvetlen haszonnal jár a termelők számára is, ezért a repcék olajtartalmának növelése a Bayer nemesítési programjának egyik kiemelt célja.

A HOCH (High Oil Content Hybrids, azaz magas olajtartalmú hibridek) egy termékkategóriát jelöl. Ezeknek a hibrideknek az a jellemzője, hogy olajtartalmuk legalább 2%-kal magasabb, mint a standardoké. Az első, Magyarországon regisztrált magas olajtartalmú hibridünk a Puncher volt. Teljesítette a kiválasztási kritériumot: 3 év átlagában 2,2%-kal meghaladta olajtartalma a standardok szintjét.

 

Tudjuk, hogy a minőség mellett nagyon fontos a termőképesség. A 2014-es betakarítási évben az államilag elismert hibridekkel összevetve éréscsoportjában 4,55 t/ha eredménnyel a legmagasabb termést érte el a Puncher (forrás: NÉBIH államilag elismert korai hibridek kísérlete 2014). A maximális termés és magas olajtartalom eredménye: +108 kg olaj/ha a kísérleti átlaghoz képest. Magasabb olajtartalmát a termelők is megismerték, mint „javító minőségű” repce kerül be a vetésszerkezetbe.

Természetesen egy olyan változatos klímájú és talajadottságú országban, mint Magyarország, nem elég egy hibrid egy ilyen program elindításához. A magas olajtartalmú hibridportfolió másik tagja a Lexer, amely jól tolerálja a Magyarországon gyakran előforduló abiotikus stresszhelyzeteket. Olajtartalom tekintetében a maximumot képes nyújtani: 2011-ben, a regisztráció első évében 49,25%-os olajtartalmával az első helyet érte el csoportjában.

2012-ben is a legmagasabb olajtartalmat adta (47,34%) a korai csoportban. 2013-ban olajtartalma megközelítette az 50%-os álomhatárt (49,65%). A 2014-es eredményei is kiválóak: Abaújszántón például 51,82% olajtartalmat ért el a kisparcellás kísérletekben. A fenti eredmények is bizonyítják a HOCH hibridek olajtartalmának évjárati és termőhelyi stabilitását.

 

A magas olajtartalmú hibridportfolió legújabb tagja a Safer. 2012-ben, a regisztráció első évében kiemelkedő eredményt ért el: 4,68 t/ha termésével a legnagyobb termőképességű hibridnek bizonyult a kísérletben, 47,58%-os olajtartalmával pedig, több mint 2,5%-kal meghaladva a standardok átlagát, a legmagasabb olajtartalmat érte el.

A két legfontosabb értékmérő tulajdonságban is brillírozó hibrid olajhozama több mint 20%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát a 2012-es állami kísérletekben. A rákövetkező évben szintén kiváló teljesítményt nyújtott: 49,04% olajtartalom mellett, 6 hely átlagában közel 5 t/ha magtermést adott, majdnem 7%-kal meghaladva a standardok szintjét. A 2012-13-as regisztrációs kísérletek alapján várható volt, hogy a Safer egy új kategóriát teremt csoportjában, hektáronkénti olajhozama jelentősen meghaladja a konkurens termékekét.

 

Termésstabilitását bizonyítja, hogy az elmúlt három betakarítási szezonban mindig dobogós helyen végzett a Safer az állami kísérletekben. A Safer-t termőképessége, termésstabilitása, olajtartalom-javító minősége emeli a magas olajtartalmú hibridportfolió vezértermékévé.

A leghatékonyabban akkor használjuk a HOCH hibridek vetőmagjában rejlő genetika előnyeit, ha növényvédelmi technológiánk is támogatja a magas olajtartalom elérését. Ahhoz, hogy a magok elérjék a maximális olajtartalmat, a tenyészidő végéig meg kell óvni a levélfelületet, mert a tartalék tápanyagok – így az olajok is – ekkor szintetizálódnak. A virágzás elején alkalmazott fungicides kezelés ezeknél a hibrideknél még inkább kifizetődik, hiszen a növényvédelem és a genetika szinergizmusa kiemelkedő olajtartalom elérését teszi lehetővé. A tavaly bevezetésre került Propulse gombaölő szerünk ezt hivatott biztosítani. Adott tehát a lehetőség, hogy Bayer-termékekkel még magasabb olajtartalmat érjünk el!