fbpx

Készülődik a szerb áfonya is

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 06.

A spanyol termés időjárási okokból szerény idén, ezért a szerb áfonyatermelők bizakodóak az árakat illetően. Az igényeket bővülőnek látják.

áfonya termelés
Áfonya háló alatt, Szerbiában (forrás: freshplaza.com)

Jönnek sorban a bogyósok

A szerb Srbovoće gyümölcstermeltető és kereskedő cég alapvetően a feldolgozóipart látja el a legkülönfélébb gyümölcsökkel, köztük áfonyával is. Szerbiában ennek a bogyós gyümölcsnek a szedése nagyjából 10 nap múlva kezdődik. Sladjana Vuković, a Srbovoće vezetője jobban aggódik az eper miatt, ami idén sok esőt kapott. Lassan beindul a málna szedése is, ennek a gyümölcsnek is túl párás, nedves most a szerb időjárás.

A múlt évi eredménnyel nem elégedett a cégvezető, mivel az átvételi árak épp csak fedezték a költségeiket. Ráadásul a spanyol rivális kereskedők a szokásosnál hosszabb ideig voltak jelen a piacon. Idén azonban kisebb lesz és korán véget ér spanyol kínálat, ami megalapozhatja a magasabb árakat.

A kínálat bővülésével lépést tart a kereslet

A cég heti rendelések alapján ütemezi a szedéseket, és az árak is hetente változnak. Most úgy tűnik, az igények meghaladják a kínálatot, ami magas árakat kell hogy hozzon. Emellett a termelők sem hajlandóak olcsón adni az áfonyát, mivel a költségeiken felül profitot is várnak. A cég 120 hektárt integrál. Az ültetvények életkora és így a terméspotenciálja is eltérő az egyes gazdaságokban. A legtöbb termelőjük Belgrád környékén és Közép-Szerbiában gazdálkodik.

„Jelenleg az áfonyára koncentrálunk, de már van némi málna és szeder is. Fő piacunk az Egyesült Királyság, ez minden évben növekszik. Tavaly elértük Hollandiát, Németországot és Spanyolországot is. Ezeken a piacokon folytatjuk tevékenységünket, miközben Lengyelországban is terjeszkedünk. Tárgyalunk közelebbi országokkal is, mint Magyarország, Horvát- és Csehország” – mondja Sladjana Vuković.

„Tavaly körülbelül 300 tonna áfonyát gyűjtöttük be, ebben a szezonban reméljük, hogy 60%-kal többet fogunk, mivel több az integrált termelőnk is. Az ültetvények is elég fiatalok, így ezek termőképessége is folyamatosan javul. Maga a cég sem rendelkezik nagy múlttal, még van mit növelnünk a mennyiségeken. Az igények is bővülnek, úgyhogy látunk potenciált a piacon” – zárja szavait a gyümölcskereskedő.

Hazánkban most a pultokon 6400 forintos kilónkénti áron kapható a 125 grammos kiszerelésű áfonya, fél kilós vödörben árusítva 5000 forintra csökken a kilós ár. A magyar ültetvényeken júliusban kezdődnek az árusítások és a szedd-magad akciók. A szedés augusztus közepén-végén ér véget.