fbpx

Csávázószer-dóziskalkulátor a Permetezési naplóhoz

Írta: Sajtóközlemény - 2023 március 29.

A Syngenta új megoldása az elektronikus Permetezési napló vezetését könnyíti meg: pár adatból kiszámolja az adott csávázószer hektáronkénti dózisát.

vetés
Pár adat, és a program megmondja a csávázó szer hektárdózisát (fotó: Horizont Média)

Naprakész nyilvántartás

2023. január 1-jétől a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet új módosításai alapján a Nébih elektronikus Permetezési napló felületén a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakészen – a kezelést követő 24 órán belül – vezetniük kell a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezeléseket. Ezen kívül minden más egyéb növényvédelmi kezelésről éves szinten is adatot kell szolgáltatni. A nyilvántartásban jegyezni kell a csávázószereket is, hiszen a csávázás növényvédelmi kezelésnek minősül.

A Syngenta fontosnak tartja a termelők széleskörű támogatását, ezért az egyszerűbb nyilvántartás érdekében elsőként hozta létre honlapján újonnan elérhető funkcióként a Csávázószer kalkulátort, amelynek segítségével a hektáronként kijuttatott csávázószer dózisa egyszerűen kiszámolható, könnyítve az elektronikus permetezési napló kitöltését.

A csávázószer dózisa kétféleképpen számítható ki:

1. A Syngenta Kft. által Magyarországon forgalomba hozott vetőmag fémzárszáma és a hektáronként vetett tőszáma alapján megkapjuk a pontos dózist 1 hektárra vonatkoztatva. A kalkuláció eredményét minden esetben [l/ha] mértékegységben jelenik meg, amely az e-Permetezési napló felületén választható opció.

2. A Syngenta Kft. által Magyarországon forgalmazott csávázószer és a növénykultúra alapján számítjuk a hektáronkénti dózist. Ehhez a napraforgó és kukorica vetőmagok esetében meg kell adni vagy az ezermagtömeget (g) és a vetett tőszámot hektáronként, vagy a vetett tőszámot hektáronként. Kalászos vetőmagok esetén vagy a vetett tőszámot (csíra) hektáronként és az ezermagtömeget (g), vagy a vetőmagmennyiséget (kg/ha). Mindkét esetben a kalkulátor által kiszámított dózis l/ha mértékegységben történik.

A Csávázószer-kalkulátor adatbázisa (fémzárszámok) folyamatosan frissül a forgalomba hozott Syngenta vetőmagtételekkel. Az őszi káposztarepce és az őszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó adatbázis az őszi vetéstől lesz elérhető.

Próbálja ki a Syngenta Csávázószer-kalkulátorát ide kattintva!