fbpx

Burgonya táplálása Polysulphate®-tal: a természetes, komplex multitápanyag

Írta: - 2022 február 09. -Hirdetés

A burgonya a világ harmadik legfontosabb alapvető élelmiszernövénye. Általában laza, homokos, tehát kevésbé termékeny talajon termesztik, ezért a magas terméshozam és a jó gumóminőség elérése érdekében rendszeres öntözést és megfelelő tápanyagellátást igényel. Különösen a K, S, Mg és Ca megfelelő ellátottsága szükséges a minőség biztosításához – legyen szó a burgonya kívánt méretéről, egyöntetűségéről, héjszínéről vagy eltarthatóságáról.

burgonya

A Polysulphate® a burgonyához: tökéletes választás!

A Polysulphate® egy organikus eredetű, komplex tápanyagforrást biztosító ásványi trágya. Egyedi tulajdonságai és tápanyag-összetétele különösen alkalmassá teszi a burgonya táplálására. A Polysulphate® természetes ásványi anyagból (polihalit) áll, alacsony karbonlábnyomú (0,034 kg CO2 e/kg) termék, amely Magyarországon is engedélyezett a biogazdálkodásban is.

Négy alapvető tápanyagot tartalmaz: ként, magnéziumot, káliumot és kalciumot. A kén a fő összetevő (48% SO3), valamint a kálium (14% K2O), a magnézium (6% MgO) és a kalcium (17% CaO) mind szulfát- (SO4) formában található meg benne. Egyedülálló, természetes kristályos összetételének és jó oldhatóságának köszönhetően a Polysulphate® a tenyészidőszak során folyamatos és friss forrást biztosít ezekből a tápanyagokból, így a növény tápanyagfelvételének időzítéséhez igazodva minimalizálja a kimosódási veszteséget. A Polysulphate® emellett nagyon alacsony kloridtartalommal, nagyon alacsony sóindexszel, semleges pH-értékkel rendelkezik.

burgonya
Polysulphate alkalmazása burgonyatermesztésben

A Polysulphate® előnyei

A legtöbb, ültetéskor vagy ültetés előtt alkalmazott műtrágya nem felel meg a burgonya agronómiai igényeinek. Ennek oka, hogy az általuk biztosított tápanyagok már jóval azelőtt kimosódhatnak a gyökérzónából, hogy a növény igénye elérné a csúcspontját. A Polysulphate® fokozatos oldódása azt jelenti, hogy a benne lévő Ca, K, Mg és S fokozatosan szabadul fel, így a burgonyanövény a vegetációs időszak során folyamatosan friss tápanyagforráshoz jut. Ez a gumóképződés szempontjából kritikus fontosságú a könnyű, öntözött, alacsony tápanyagmegkötő képességű homoktalajokon.

A Polysulphate® különösen jó választás a burgonyatermesztők számára, mivel egyetlen kijuttatással képes biztosítani a növekvő burgonya teljes S-, Mg- és Ca-szükségletét – és a betakarításkor eltávolított kálium jelentős részét is képes pótolni.

Tápanyagok, melyek a termesztés előnyére válnak

A világ különböző területein végzett kísérleteinkben a burgonya nagyon jól reagált a Polysulphate®-ra – terméshozam és minőség tekintetében is. A Polysulphate® alkalmazása a burgonyatermesztésben talajtípustól függetlenül nagyobb terméshozamot, szebb héjfelületet, magasabb szárazanyag-tartalmat és jobb tápanyag-felhasználási hatékonyságot eredményezett, és hatékonyan előzte meg az üregesedést.

burgonya

A fenti termésjavuláson túlmenően – amely egyértelműen a termelők közvetlen hasznára válik – a Polysulphate® a szacharóztartalom csökkentése révén javítja a burgonya színét. A jó sütőszín kívánatos minőségi jellemző, mivel közvetlenül összefügg a sütés során történő alacsonyabb akrilamid képződéssel. Az Egyesült Királyságban végzett kísérletek alapján a különböző burgonyafajták mind kevesebb szacharóz- és akrilamidszintet mutattak, ha Polysulphate®-ot alkalmaztak a termesztés során. Ez segít teljesíteni a burgonyafeldolgozók részéről támasztott elvárásokat, és a fogyasztók számára is egészségbarát terméket biztosít.

Általánosságban elmondható, hogy a Polysulphate® 400–700 kg/ha-os kijuttatási mennyisége általában megfelelő a burgonya esetében. A Polysulphate®-ot a vetés előtt be lehet keverni a bakhátba, vagy az alapműtrágya-keverék részeként lehet kijuttatni.

További információért, részletesebb szaktanácsért, megrendeléssel kapcsolatos kérdéseivel hívja Rácz Gábort, az ICL magyarországi területi képviselőjét a 06/30/4881479 mobilszámon!

SZERZŐ: DR. PATRICIA IMAS, AZ ICL VEZETŐ AGRONÓMUSA