fbpx

Kell a kukorica: növelnék a bio-arányt az üzemanyagokban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 19.

Íme, van értelme az éghajlatpolitikának: rekordot döntött a CO2 kibocsátásának csökkentése – pusztán azzal, hogy több bioüzemanyagot tankolnak az európaiak. Ez jó hír a magyar kukoricatermesztőknek is, akiknek stabil piacot jelent az ipari zöldítésnek ez a szegmense.

 

kukorica
Stabil piac a hazai kukoricatermesztőknek a bioüzemanyag-célú feldolgozás (Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Rekord megtakarítás

Rekord mennyiségű, 13 millió tonna CO2-t takarítottak meg a forgalomban a német járművek – állapította meg a Német Bioüzemanyag-ipari Szövetség (VDB). A csökkentések messze legnagyobb részét a biodízel tette ki. – A bioüzemanyagok nélkülözhetetlenek a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának csökkentésében. Biodízel, bioetanol és biometán nélkül nincs klímavédelem a közúti forgalomban – mondta Elmar Baumann, a VDB ügyvezető igazgatója, aki szerint a 2030-ra kitűzött német klímacélokat csak bioüzemanyagokkal lehet elérni. Ezért ismét kiállt a magasabb bioüzemanyag-arány mellett az üzemanyagokban a klíma fokozottabb védelme érdekében. Szerinte a biodízel standard adagolását 7-ről 10 százalékra kell emelni, a bioetanol esetében pedig el kell érni a 20 százalékot.

 

A magyar gazdáknak is fontos

Mindez persze egyáltalán nem német specialitás. Az évi 1 millió hektáros termőterület miatt a magyar gazdák és a két nagy, hazai alapanyagot feldolgozó vállalat különösen érintettek a bioüzemanyagok szabályozásában. A gazdáknak tehát biztos felvásárlót, stabil piacot jelent a környezetkímélő üzemanyaggyártás. Ma – még! – a hazai növénytermesztők relatíve kedvező helyzetben vannak, miután a két nagy hazai feldolgozóüzem földrajzi elhelyezkedése megfelelő, viszonylag olcsó a munkaerő és az alapanyag-ellátás, és a korszerű technológia adott. Ugyanakkor a versenyképességünk megőrzése nagyléptékű feldolgozóipari fejlesztési programokat követelne meg. Ha a magyarországi szintet elérik a kelet-európai mezőgazdasági óriások, az komoly kihívás lesz a hazai kukoricaágazatra és bioüzemanyag-gyártásra nézve.