fbpx

MezőHír – 2010-02 – február

Írta: Szerkesztőség - 2010 február 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Majdnem rekordhideggel és jelentős hóeséssel búcsúzott tőlünk az év első hónapja, s egyelőre nem látszik a jele semmilyen fordulatnak, vagyis a zord időjárás egy ideig még meghatározza mindennapjainkat.

Az AgroMash Expo szakkiállításon azonban szerencsére nyoma sem volt a téli álmosságnak – a nyitónap kivételével igazán nem lehetett panasz a látogatottságra, s ami ennél még fontosabb, a résztvevők valódi érdeklődése sem hiányzott. Persze nagyon sokan megfogalmazták, hogy a tervezgetés során a gépekkel kapcsolatos igényeiket és a kínálatot már pontosan látják, a pénzügyi lehetőségeket azonban nem feltétlenül – de a többek által körvonalazott pesszimista, visszafogott attitűd azért mégsem nyomta rá a bélyegét a résztvevők többségének a hangulatára. Reméljük, hogy a továbbiakban a termelők, kereskedők és a finanszírozók is megtalálják majd a számításukat, és a kiállításon tapasztalt pezsgés az idény egészére megmarad. Ránk férne mindez, mert – amint az lapunk több írásából is kiderül – az agrárium jelenleg több súlyos, időnként megoldhatatlannak látszó gonddal küzd, és a szokásos kincstári optimizmus mellett is nehéz igazán biztató jeleket érzékelni. (A szakkiállításról márciusi számunkban majd részletesen beszámolunk.)

A mezőgazdaságot kiszolgáló cégek is sorra tartották szezonnyitó rendezvényeiket, így ki-ki megtalálhatta a kedvére való vetőmagos, növényvédős vagy gépes szakmai napot. Mi is igyekeztünk ezek összefoglalóit lapunkban közölni, de bizony még márciusra is jut majd a beszámolókból bőségesen.

A szezon előtti információgyűjtésre persze nemcsak a szakkiállítások és rendezvények adnak lehetőséget, hanem nyomtatott formában is sok értékes tudnivaló juthat a termelők birtokába. Ebből a feladatból mi is kivesszük részünket, hisz 64 oldalas önálló növényvédelmi melléklettel segítjük a tavaszi munkák tervezését, miközben a főlap írásai, ajánlatai is sok hasznos tudnivalót közölnek olvasóinkkal.

S ha már információszerzésnél járunk – gőzerővel kezdik a pártok az áprilisi országgyűlési választásokhoz kapcsolódó kampányukat. Ez önmagában rendben van, és abban is bízunk, hogy a kampány valóban a lényegről szól majd, és nem elsősorban a személyeskedés fogja jellemezni.

E bevezető gondolatok után remélem, hasznos időtöltésnek bizonyul majd februári számunk elolvasása, és cikkeink valódi segítséget nyújtanak a közelgő idényre vonatkozó tervek elkészítéséhez!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő