fbpx

Újabb jelentések a búzatáblákról

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 17.

Európa már a potenciális búzaszemeket számolgatja, Ausztrália még csak az elvetendő hektárokat, de nagyon úgy fest, hogy a búzakilátások mindenütt kedvezőek.

virágzó búzatábla
Már nem sokat kell várni a búzavirágzásra (fotó: Horizont Média)

EU: jó, de nem kiugró termés

Az Európai Unióban a betakarítható búzaterület a becslések szerint 24,4 millió hektár, 2 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot. A hozamot hektáronként 5,69 tonnára teszik az amerikai elemzők, ami 3 százalékkal lenne jobb az ötéves átlagnál. A búzatermés így 5 százalékkal az ötéves átlag felett alakulhat, 139 millió tonna lehet. Megjegyezzük, az európai IGC nem ilyen optimista, 130 millió tonnával kalkulál, viszont a készletek erősen növekvő trendje mellett, ami nem jó jel az árakra nézve.

A vetések állapota jelenleg mindenütt kiváló, kivételt képez Portugália és Spanyolország, ahol nagyon gyenge termés várható az aszály miatt. Franciaországban 36,6 millió tonna (2022: 35 millió t), Németországban 22,1 millió tonna (2022: 22,6 millió t) és Lengyelországban 13,3 millió tonna (2022: 13,4 millió t) terméssel kalkulálnak.

Ausztrália: csak a tavalyi rekordhoz mérten szerény kilátások

Mindeközben Ausztrália most kezdte vetni a búzát, árpát. A talajnedvesség a legtöbb termőterületen megfelelő hozzá. Mivel tavaly augusztustól erősen csökken a repce ára, és az árpa kevésbé jövedelmező, mint a búza, úgy tűnik, itt is a kenyérgabona mellett köteleződnek el a gazdák. Technológiai okokból (vetésforgó és pihentetés) mégis csökkenés várható a búza területében, de az még így is 7 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot, elérve a 12,5 millió hektárt. A hozamot (2,32 t/ha) jóval alacsonyabbra teszik a tavalyi rekordnál (-23%).

Mindent egybevetve idén 26 százalékkal kevesebb búzájuk lehet betakarításkor, 29 millió tonna. Az óvatos becslés mellett is ez lenne minden idők hatodik legnagyobb termése. Az abszolút rekordot a tavalyi év 39 millió tonnával állította be.

Kanada idei kilátásairól itt írtunk: Több lesz a kanadai búza, de a többlet házon belül maradhat.