fbpx

Robban a kínai gombabomba: Lengyelország a hídfőállás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 26.

Erősödik a konkurencia a közép-európai gombatermesztésben. Nem kisebb ellenfél, mint a kínai QiHe Biotech rendezkedett be Lengyelországban ördögszekérlaskagomba és shiitake termesztésére, de már a spanyol üzemük is építés alatt áll. Ha azt gondoljuk, hogy ez nem érinti a magyar gombaipart, tévedünk.

shiitake
A kínai üzem fő terméke a shiitake, emellett ördögszekér-laskagombát is termesztenek (forrás: kertlap.hu)

Nem kispályások

A kínai Shandong QiHe Biotech alapvetően gombaalapanyagot gyárt, ezeket shiitake- és ördögszekérlaskagomba-csírákkal oltja be, illetve 120 hektáron maga is termeszt gombát. Évente 150-200 millió oltott alapanyagot állítanak elő, melyeket lefagyasztva tárolnak, míg kihelyezésre nem kerülnek. A 2000-ben alapított vállalat már 2000 embert foglalkoztat. Termékeivel eddig Európában főként Németországot és Spanyolországot érték el. Termelőegységeket létesítettek előbb Dél-Koreában, majd az USA-ban és Japánban, végül megjelentek az EU-ban is: Spanyolországban egyelőre Exotic Mushroom Center néven csak értékesítenek, míg Lengyelországban már farmot is üzemeltetnek.

„A gombatermesztéshez Kínából érkezik a fagyasztott shiitake- és ördögszekérlaskagomba-szubsztrátum” – mondja ShuTong, az európai üzletért felelős kínai menedzser „Lengyelországi üzemünk hivatalosan 2020 májusában indult, a spanyolországi pedig jelenleg építés alatt áll.” A lengyel telephely afféle integrátorként működik: gombakomposztot bocsát a környékbeli termesztők rendelkezésére, majd a termést felvásárolja, és a QiHe Biotech közreműködésével Hollandiába, az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába szállítja.

kínai gombatermesztő
A QiHe Biotech telephelye a kínai Shandong (Santung) tartományban (forrás: QiHe Biotech)

A lengyelek uralják a világpiacot

Itt fontos megjegyeznünk, hogy Lengyelország már eleve a világ legnagyobb frissgombaexportőrének számít, míg Németország ezek legnagyobb importőrének. A lengyel kivitel a teljes globális gombaexport egyharmadát tette ki 2021-ben. Kanada a második és Hollandia a harmadik a dobogón, azaz az európai piacon két nagyon fajsúlyos szereplő is van. Vajon mit keres itt akkor Kína, hol látnak még piaci rést?

ShuTong meglátása szerint Európa piaca gyorsan bővül, miközben a termesztés java még kisüzemi körülmények között zajlik. Kína belépésével az európai piacra szerinte javult a gombakomposzt minősége és stabilabbá vált a termelés. Ez a shiitake kínálatát is egyenletesebbé tette, ami pedig növelte a gomba iránti kereslet. Ugyanezt tapasztalták az USA-ban is: a kínálat javulására a kereslet élénkülése lett a válasz. „Európa-szerte növekszik az érdeklődés az egzotikus gombák iránt. Fontos, hogy ezek már helyben termelt, friss áruként léphetnek a piacra. A komposzt előállítása azonban még Kínában történik, ez az üzleti stratégiánk része” – mondja ShuTong.

nagy gombaexportőrök

Magyarok bajban

Hazánkban a Pilze-Nagy Kft. foglalkozik laskagomba-termesztéssel és oltott alapanyag gyártásával. Ez ugyan egy másik laskafaj, mint amit a kínaiak termesztenek, Somosné Nagy Adrienn mégis nyugtalanítónak tartja a QiHe Biotech megjelenését az európai frissgomba-előállításban. „Az európai piacon máris nagy a konkurenciaharc. Ha itt egy új szereplő jelenik meg nagyobb frissáru-mennyiséggel, azt megérzik a helyi termelők” – vélekedik az ügyvezető. Adrienn szerint az hozhatta meg a kínai befektetők étvágyát, hogy az utóbbi években fokozatosan növekedett a kínai, fagyasztott shiitakeszubsztát iránti kereslet Európában. Bizonyára úgy gondolták, hogy még jobb üzlet lenne, ha a komposzttól a végtermék értékesítéséig maguk vinnék végig a folyamatot.

A Pilze-Nagy Kft.-ben 35 ezer négyzetméteren (3,5 hektáron) folyik a gombaelőállítás félig automatizált épületekben és gombatermesztő sátrakban, és évente 12 ezer tonnányi laskagomba-alapanyagot állítanak elő. A termékeikre leginkább Németországban és a környező országokban találnak vevőket, de szezonálisan Franciaországig is eljutnak a termékeik. A kínaiak plusz gombatermelő kapacitása csak áttételesen, a frissárupiac további telítésével zavarhatja az üzletüket.

Nem boldog az alapvetően csiperkegomba-előállítással és komposztgyártással foglalkozó Bio-Fungi Kft. sem, ahol hetente 120-130 tonna friss gomba készül el. A fehér és barna csiperkén túl ők is foglalkoznak laskával, illetve shiitakével. A profiljuk csak részben egyezik a kínai konkurenciával, de vannak fenntartásaik. „Kell is aggódnunk, meg nem is” – kommentálja a hírt Mutsy Árpád, a cég vezetője. Így részletezi: „Közép távon bízni lehet abban, hogy a gombafogyasztás a vegán trenddel együtt növekszik Európában. Azonkívül mi helyi, európai termelők vagyunk, saját komposztgyártással, és fő termékünk, a csiperkegomba, egy nagyon sokoldalúan felhasználható termék, szemben az olyan egzotikus gombákkal, mint a shiitake. Másrészt kis piacról, tőkeszegényen indultunk, és most sem élvezünk olyan támogatást, mint az ázsiai ellenfelek, akiket a saját kormányuk és a beruházást befogadó ország kormánya is támogat.”

A cég legutóbb egy gombaház-fejlesztési pályázatot adott be, de csúszik az elbírálása. Ha mégis elnyernék, már nagyon nehezen tudnák megvalósítani, annyit változott a gazdasági környezet a pályázat beadása óta. Helyre rázódni is nehéz úgy, hogy a friss gomba fogyasztói ára csak 20 százalékkal emelkedett az inflációs spirálban, miközben az inputoldalon sokkal nagyobb volt a drágulás. Igaz, ez a tény a keresletet is növelte iránta. Mutsy Árpád szerint hosszabb távon mindenképpen a nagy, mérethatékony termelőknek áll a zászló. Lengyelország agráriuma az elmúlt 25 évben gombából, krumpliból, almából, bogyós gyümölcsökből, pulykából és sertéshúsból is elhúzott mellettünk. „Lehet mondani, hogy a lengyel piac négyszer nagyobb, mint a miénk, de az exporttal erősödtek meg igazán. Kínai tőkével a hátuk mögött még félelmetesebb versenytársakká válnak” – jegyzi meg a cégtulajdonos.