fbpx

Érdekességek az EIMA 2022-es mezőgazdasági gépkiállításról

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 06.

Az EIMA Internationalt, a Mezőgazdasági és Kertészeti Gépek Nemzetközi Kiállítását november 9–13. között rendezték meg Olaszországban, Bolognában, ahol nagyon sok gépújdonságot mutattak be.

Az EIMA 2022 nagyszabású rendezvényén a szakemberek mellett az érdeklődő nagyközönség is első kézből kapott tájékoztatást a mezőgazdasághoz kapcsolódó újdonságokról és jövőben várható fejlesztésekről. „Az Év Traktora 2023” díjak átadó ünnepségére élőben, az első napon került sor. A kategóriák nyertesei: FENDT 728 Vario; MCCORMICK X6.414 P6-Drive; NEW HOLLAND T4.120 F és JCB Fastrac 4220 iCon.

Az EIMA szokásos innovációs versenyét idén is megrendezték. A megméretésen minden olyan, az EIMA-n kiállító cég részt vehetett, amely valóban innovatív gépeket, tartozékokat vagy alkatrészeket fejlesztett ki, amelyek képesek javítani a termelési folyamatokat és az ágazat üzemeltetői munkájának minőségét. Két osztályban közel 100 terméket díjaztak, ezek közül válogattunk ki néhány érdekes mezőgazdaságigép-újdonságot.

B.M.V. Srl: mechanikai gyümölcsritkító

Az 1974-ben alapított B.M.V. Srl olasz cég többek között gyümölcsösökben, szőlőültetvényeken használható kifinomult mezőgazdasági gépek és eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozik. Az EIMA kiállításon innovációs díjat kapott, most először bemutatott mechanikai gyümölcsritkító gép a piacon kapható egyetlen ilyen eszköz (1. kép).

1. kép. Mechanikai gyümölcsritkító gép (forrás: www.eima.it)

A gyümölcsritkító gép traktorra szerelhető, hidraulikus munkahengerrel pozícionálható, hidraulikus, motorhajtással forgó tengelyből és azon levő több oszcilláló (rezgő) rúdból áll. A tengely fordulatszámának változtatásával befolyásolható a rudak ütőereje és ezzel a gyümölcsritkítás minősége.

A gép alkalmazásának előnye a kézi munkaerő felhasználásának csökkentése, a vegyszeres gyümölcsritkítás környezetszennyező hatásának megszüntetése vagy mérséklése.

Bravo Srl: Rotomix elektromos önjáró keverőkocsi

Az olasz Bravo Srl vállalat negyven év tapasztalatával és folyamatos termékfejlesztéssel kiváló minőségű önjáró takarmánykeverő kocsikat gyárt. A vállalat keverőkocsijai az állítható szálastakarmány-felvevő rendszerének erős vágóképessége mellett a forgóhordós keveréssel, az ellenforgó belső csigával tűnnek ki a hasonló termékek közöl. A most bemutatott, díjazott Bravo Rotomix e 6500 típusjelzésű önjáró takarmánykeverő kocsi a mostani piacon kapható gépek közül a legjobb egységes takarmánykeverést a legkisebb energiaráfordítással teljesiti (2. kép).

2. kép. Bravo Rotomix e 6500 típusjelzésű önjáró takarmánykeverő kocsi (forrás: www.eima.it)

A gép újdonsága a korábbi típushoz képest, hogy a belső égésű motort és szinte az egész hidraulikus hajtásrendszert két akkumulátorral hajtott villanymotorra cserélték le. Az új, innovatív gép előnye a levegőszennyezés megszűnése, a várható kedvezőbb üzemeltetési költség és a kisebb zajkibocsátás.

Antonio Carraro MACH 4 TONY traktor

A díjazott olasz Antonio Carraro MACH 4 TONY keskeny traktor elsősorban szőlő- és gyümölcsöskertekhez készül (3. kép).

3. kép. Antonio Carraro MACH 4 TONY keskeny traktor (forrás: www.eima.it)

A négykerék-gumihevederes futóművel, törzscsuklós alvázzal, hidrosztatikus erőátvitellel és megfordítható vezetőüléssel (kezelőszervekkel együtt) rendelkező traktor erőforrása egy Kubota gyártmányú, 3769 cm lökettérfogatú, 4 hengeres, 16 szelepes, turbófeltöltött, dízelmotor, amely 54,6 kW (74,2 LE) teljesítményű, 2400 1/min főtengely-fordulatszám mellett. A motor SCR- (AdBlue) rendszer nélkül teljesíti az EU Stage V környezetvédelmi előírást. A nehéz körülmények közötti használatra tervezett gépmaximális haladási sebessége 40 km/h, hossza 3700 mm, szélessége 1400 mm, magassága 2400 mm, száraz tömege fülkével 3300 kg. A traktor rendelhető legújabb generációs több szűrőbetétes, levegőtúlnyomásos IV. kategóriás fülkével is, amely teljes védelmet nyújt a káros por, gáz és gőzök ellen.

Az Antonio Carraro MACH 4 TONY az első keskeny traktor, amely a négykerék-gumihevederes futóművel szűk helyen, meredek emelkedőn és nehéz terepen sáros, havas, laza földön, eső áztatta talajon is munkát tud végezni. A gumihevederek lehetővé teszik a traktor számára, hogy kisebb talajkárosítás mellett nagyobb vonóerőt tudjon kifejteni, mint gumikerekes társai.

ARVATec Srl: MoonDino mezőgazdasági robot

A MoonDino mezőgazdasági robotot az olaszországi ARVA tec Srl cég építette az Eco Process & Solutions Sa szabadalmi licence alapján (4. kép).

4. kép. MoonDino mezőgazdasági robot (forrás: www.eima.it)

Ez a robot rizsföldeken mechanikus gyomláláshoz készült, és önállóan, kezelő nélkül működik száraz és vízzel elárasztott talajon egyaránt. A gép villanymotor-hajtású, az akkumulátorát pedig a fedélzeti két napelemes panel tölti fel. Az akkumulátorban tárolt energia elegendő ahhoz, hogy napfény hiányában is kiszolgálja a gépet. Végszükség esetén a gép alkalmas arra is, hogy álló gépként a farmot rövid ideig villamos árammal lássa el.

A MoonDino mezőgazdasági robot centiméteres pontosságú irányítását GPS + RTK technológiával végzik, a rizsvetés során meghatározott digitális térképek alapján. A robotgép innovációja kiterjed a talajszennyezés csökkentésére, a fosszilistüzelőanyag-felhasználás megszüntetésére, a műtrágyák és egyéb vegyi anyagok használatának korlátozására.

OCLL Srl: ROVER MK1 távirányítású permetezőgép

Az OCLL Srl cég kiállította a Carrarospray Rover MK1 típusjelzésű távirányítású különleges permetezőgépet (5. kép).

5. kép. Rover MK1 típusjelzésű távirányítású permetezőgép (forrás: www.eima.it)

A villamos hajtású, gumihevederes, távirányítású, önjáró permetezőgépet úgy tervezték, hogy megfeleljen az üvegházak működési igényeinek. A gép távvezérlését elektronikus kamerarendszer segíti. A villanymotor-hajtású, speciális kialakítású ventilátorok elhelyezése (magassága, szélessége) állítható. A gép permetezése és a levegőelosztás egyenletessége szabályozható. A Rover MK1 távirányítású permetezőgép alkalmazásának várható előnye a környezetterhelés csökkenése – a hagyományos traktorból és függesztett permetezőből álló megoldáshoz képest –, kisebb energiaköltség, kevesebb permetezőszer használata, a kezelő munkabiztonságának növelése, mivel személyesen nincs közvetlenül érintkezésben a permetezett részekkel.

CNH E15X Electric Powermikroásó gép

A kiállításon bemutatott New Holland E15X Electric Power elnevezésű új mikroásó gép a CNH-hoz tartozó Sampirana SpA olasz vállalat terméke (6. kép).

6. kép. New Holland E15X Electric Power elnevezésű mikróásó gép (forrás: media.cnhindustrial.com)

A rendkívül kompakt gép méretei lehetővé teszik a legszűkebb helyen való munkavégzést a mezőgazdaságtól és kertészettől a tereprendezésig, általános ásásig és bontási feladatokig beltéri vagy zárt munkaterületeken.

A villamos hajtású gumihevederes ásógép új, kobaltmentes, 21,5 kW-os, kisméretű lítiumion-akkumulátorral működik, akár 8 órás üzemidővel. A gép környezetbarát működését a nulla levegőszennyezés, az alacsony zajszint, a biológiai hidraulikaolaj használata is elősegíti.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK