9 évi csúcsdöntés után hullámvasúton a mezőgépek piaca

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 20.

Jó ideig alighanem az idei év lesz az utolsó, amikor a magyar gazdák és a mezőgazdasági gépek kereskedői elégedettek lesznek. Kilenc év után először fordul bukóba a forgalmazás, pedig szükség lenne a precíziós irányú korszerűsítésre, a talajművelés jobb gépesítésére.

Olcsóbb javítani, felújítani, mint újat venni

Kilenc év óta először fordul elő, hogy a mezőgazdasági gépek piacán a 2. negyedévi eredmények rosszabbak – méghozzá jelentősen, 20 százalékkal! – mint az első negyedévben. Az első negyedévben még nem volt látható a fordulat: akkor újabb rekord született a korábbi évekhez képest. Így összességében az első féléves eredmény is jobb, mint a korábbi éveké. Ugyanakkor a 2. negyedévi visszaesés, összevetve a magyar gazdaság általános visszaesésével, már komoly figyelmeztetés – összegzi az utóbbi napok friss mezőgép-forgalmazási statisztikáit az Agrárágazat.

Ugyancsak beszédes, hogy az alkatrészforgalomnál ugyanez a 2. negyedévi csökkenés egyáltalán nem következett be, sőt, a tavaly ilyenkori szintet több milliárddal (és 2 százalékkal) felülmúlta a forgalmazás. Ennek oka vélhetően abban keresendő, hogy költségkímélőbb az új beszerzéseket elhalasztani, és nagyobb alkatrész- és karbantartási kiadást vállalva biztosítani a géppark működését, korszerűsítő-bővíti átalakítását.

mezőgazdasági gép alkatrész-forgalmazás
Egy évtizede nem volt olyan, hogy a 2. félévben a korábbinál is alacsonyabb eredményt produkáljon a mezőgép-forgalmazás

A lap közli piaci szereplőktől szerzett információit, amik szerint tavasztól a gazdák inkább a használt gépek, a gépátalakítások, a mezőgazdasági géppark karbantartással való szinten tartása mellett döntött, nem pedig új gép vásárlása mellett. Az Agrárágazat idézi a GÉPmax szaklapot is, ami nemrég arról írt, hogy nagy lendületet vett például a régi-régebbi típusú traktorok-kombájnok robotkormány-rendszerrel való felszerelése. Ez ugyan nem újkeletű korszerűsítés, de a korábbinál nagyobb ütemben fogynak ezek a berendezések. Több, lapunknak nyilatkozó gépforgalmazó azt közölte, hogy a jelentős várakozás van a gazdákban a következő, tematikus pályázatok kiírása iránt.

Már az idei sikert sem a gazdasági erő hozza…

Mint arról portálunk is írt, ellentmondásos helyzetre irányítja a figyelmet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók (MEGFOSZ) minapi közleménye. A szakmai szervezet szerint idén kiemelkedő forgalmat érhet el a hazai mezőgéppiac, de utána visszaesés várhat az ágazatra. Bár a gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal. A mezőgép-forgalmazók három fő irányban várják a vásárlók érdeklődésének élénkülését: a precíz kijuttatási technológiákban, a talajkímélő művelésmódokat kiszolgáló technikai eszközökben és általában a precíziós technológiák térnyerésében.

mezőgazdasági munkagép talajművelés

A szervezet úgy ítéli meg, idén kiemelkedő forgalom várható a hazai mezőgéppiacon. Sajnos azonban ennek nem strukturális, hanem logisztikai okai vannak: a korábbi precíziós pályázaton megrendelt gépeket a szállítási nehézségek miatt idén vehetik át a gazdálkodók. Ám ezután visszaesést prognosztizálnak: a kedvezőtlen piaci helyzet visszaveti a gazdálkodók beruházási kedvét.

Megint EU-s és állami támogatási pályázatokra vár a szektor

A NAK és az AKI közlései is kimutatják, hogy míg korábban az erőgépek húzták a mezőgazdasági gépek piacát, addig az utóbbi időkben, idén pedig különösen a munkagépek kerültek előtérbe. Az agrárkamara megerősíti, hogy sokan az új Közös Agrárpolitika pályázataira várnak; most nincsenek támogatási lehetőségek. Az Agrárminisztérium szerint az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így a precíziós pályázatot is újra meghirdethetik. A pályázatra nagy szükség van, hiszen a támogatásnak köszönhetően tovább javulhat a mezőgazdasági termelés hatékonysága Magyarországon – erősíti meg a MEGFOSZ közleménye is. A szakmai érdekképviselet szerint egy új felhívás megjelenése jelentős mértékben ösztönözné a beruházási hajlandóságot is.