A dróntámadást követően lefújták a gabonafolyosó-tárgyalást

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 05.

Ukrajna a tengeren közlekedő hajók számának drasztikus csökkenése és a szárazföldi exportot érintő huzavona ellenére szép kiviteli számokkal zárta az áprilist. A feleknek ma kellett volna tárgyalniuk Isztambulban a gabonafolyosó-egyezmény sorsáról, ami az orosz értelmezés szerint hamarosan lejár.

gabonafolyosó
Ha lassú az ellenőrzés, akkor nagyobb terhelésű hajókat vetnek be (forrás: unsdg.un.org)

Felére csökkent hajószámmal is hozták a számokat az ukránok

Az ukrán export tengeri szállítási útvonala extrém módon beszűkült: áprilisban mindössze 65 gabonaszállító hajó hagyta el Odessza kikötőjét a gabonafolyosón keresztül, alig több, mint napi kettő. Ez tavaly augusztus óta a legalacsonyabb havi adat. Az orosz lassított ellenőrzés és az egyezményből való kilépéssel való fenyegetőzés megtette a hatását: a kereskedők sem szívesen rendelnek tengeren érkező árut Ukrajnából. A hajószám csökkenését azonban ellensúlyozta, hogy az ukránok március óta megduplázták az egy hajóra jutó rakományt. Áprilisban így 2,8 millió tonna agrártermék tudott elindulni a tengeren, és további 2,5 millió tonna a szárazföldön.

Támadás a Kreml ellen

Ma, május 5-én kellett volna találkozniuk Ukrajna, Törökország és az Orosz Föderáció védelmi miniszterhelyetteseinek Isztambulban, hogy megvitassák a gabonafolyosó további sorsát. Csakhogy május 3-án, szerdán, dróntámadást hajtottak végre a Kreml ellen. Moszkva szerint Putyin volt a célpont. Független katonai elemzők „hamis zászlós” támadásról beszélnek, amit a drón hatótávolságával, a robbanás kis erejével és a támadás értelmetlenségével magyaráznak, pontosabban az csak Oroszország számára bírhat politikai előnnyel. Mint mondták: lehetséges, hogy Moszkva ezzel akar indokolni egy frontvonalon kívüli támadást, vagy a mozgósítás magasabb szintre emelését, esetleg a gabonafolyosó-egyezmény felmondását.

Ezen a napon Zelenszkíj ukrán elnök éppen Helsinkiben beszélt arról, hogy nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy Oroszországnak milyen érdeke fűződik a gabonafolyosó fenntartásához vagy felmondásához. Ukrajna az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodást a gabonaszállításokról, amit tartani fog. Eközben a török kormányzatot valójában sokkal jobban aggasztják a közvéleménykutatási eredmények, mint a gabonafolyosó sorsa, hiszen május 14-én választások vannak az országban, és már most forró a hangulat az utcákon.

Elhalasztott találkozó

Végül a május 5-ére várt miniszterhelyettesi találkozót lefújták. Pénteken Hulusi Akar török védelmi miniszter bejelentette, hogy most csak „technikai egyeztetésekre kerül sor” a kezdeményezés folytatásáról, a magasabb szintű tárgyalás csak a jövő héten lesz. Mélyebb indoklásra nem került sor. Folytatódik a bizonytalan gabonapiaci helyzet.