fbpx

Borsó kontra szója – melyik lesz a nyerő?

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 28.

Sok mezőgazdasági termelő arcára mosolyt fakaszthat a kérdés, de néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán.

Borsó
A borsó kissé drágább a szójánál, de ez még nem dönt (Fotó: Pixabay)

A növényi fehérjék iránti kereslet bővülése lesz a jellemző

Roland Berger tanácsadó cége a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt.

A növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést, sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója is vesztett a népszerűségéből – emelte ki a fő trendet a cég.

A fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára.

A borsó kissé drágább a szójánál, mégis megelőzheti azt, mivel gluténmentes és fenntartható módon termeszthető.

A fogyasztói igények és a gazdák kínálata ma még nincs egyensúlyban

A Roland Berger ma még hiányolja az összhangot a fogyasztói igények és a gazdák kínálata között, de arra számít, hogy az évtized közepére stabilizálódhat a helyzet.

A mezőgazdasági termelőknek érdemes készülniük az átalakuló keresletre, hiszen az foglalhat el jobb pozíciót a növényi fehérjék piacán, aki a többieket megelőzve változtat a kínálatán, ezzel kitöltve a keresleti oldalon kialakult igényt.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc