fbpx

A rekord árbevétel éve a Väderstadnál: 2021

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 20.

Egy újabb rekordév volt a Väderstad számára: a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártó vállalata a 2021-es pénzügyi évben 420 MEUR rekord árbevételt ért el – tudtuk meg a cég közleményéből.

Direktvetés
Direktvetés speciális géppel (Fotó: Väderstad)

A forgalom növekedése erőteljes volt az előző évhez képest, amikor is a Väderstad 340 MEUR-t ért el

„Az árbevétel 24%-kal haladta meg az előző évit, ugyan ennek egy része a májusban felvásárolt amerikai AAJV vállalat hozadéka. De ha az akvizíciót nem vesszük figyelembe, akkor is 21 százalékkal nőttünk, ami fantasztikus eredmény” – mondta Nicklas Bjersér, a Väderstad pénzügyi és jogi alelnöke.

A Väderstad növekedésének alapja az értékesítés erős felfutása, ahol olyan fontos piacok, mint Oroszország, Kanada, Svédország, Németország és Anglia nagyon jól teljesítenek.

„Ez egy jó év volt sok gazdálkodó számára a magas gabonaárak miatt, ami nagyobb beruházási hajlandósággal párosult. Minden termékcsoportban növeljük eladásainkat: talajművelés, vetés és ültetés. De mindenekelőtt azt látjuk, hogy a Tempo vetőgépünk továbbra is jelentős piaci részesedést szerez számos országban” – emelte ki Mattias Hovnert, a Väderstad értékesítési és marketing vezető alelnöke az innovatív vetőgépek térhódítását.

A nyereség jelentős részét további beruházásokra fordítják

A Väderstadnál a 2021-es év során a foglalkoztatottak száma is jelentősen nőtt, decemberben az összes munkavállaló tekintetében átlépte az 1900 főt.

A bevétel a 2020-as 19 millió euróról 2021-ben 40 millió euróra nőtt, a nyereség jelentős részét további beruházásokra fordítják.

„Jól működő gyártói hátterünk van, aminek köszönhetően, ezt a nagyszerű pénzügyi eredményt produkálni tudjuk. A nyereség jelentős részét a svédországi, kanadai és amerikai gyártóüzemek további bővítésére fordítjuk – és arra, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessünk az innovációra és a termékfejlesztésre” – mondta Mats Båverud, a Väderstad vezérigazgatója.

Kördiagram és grafikon
Árbevétel területi és éves megoszlása (Grafika: Väderstad)

A Covid-19 világjárvány hatásai

A pandémia 2021-ben továbbra is hatással volt mind a Väderstadra, mind a világ többi részére, ami a pénzügyi eredményt is befolyásolta.

„Egyrészt a magasabb anyagköltségeken, másrészt a szállítások némi fennakadásán keresztül, érintett bennünket. Összességében még mindig jól teljesítettünk, és a 2020-as évhez képest jelentősen javult az eredményünk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Covid-19 miatt 2020 és 2021 folyamán nem igényeltünk és nem kaptunk állami támogatást” – mutatott rá a vezérigazgató a nehézségekre.

Forrás: Väderstad, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc