fbpx

Döntöttek: megduplázható az építésre jutó támogatási összeg

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 02.

A meglóduló inflációval egyre nagyobb volt a veszélye annak, hogy a tavaly megpályázott építési beruházások egy része a támogatási hányad elolvadása miatt nem fog megvalósulni. A kormányzat időben lépett, és lehetőséget biztosít rá, hogy az Építési Normagyűjtemény (ÉNGY) alapján számított támogatási összeget akár a duplájára emeljék a pályázók.

kertészet
Az építési költségek növekedését figyelembe veszik (fotó: Horizont Média)

A tavalyi év inflációját kezeli

A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának Közleménye a tavaly év végén megjelent kormányrendelet-módosítást értelmezi. Ez minden olyan beruházási projektre vonatkozik, amelyet 2020. január 1-jét követően nyújtottak be, és az építésre irányuló projektelemek költségei igazoltan növekedtek az azóta eltelt időszakban.

A többlettámogatás igénylését változásbejelentés keretében egy alkalommal, legkésőbb az első építési kiadást tartalmazó kifizetési igénylés jóváhagyását megelőzően lehet kezdeményezni. A változásbejelentés a projekt egyéb részeit – a műszaki, szakmai tartalmat – nem érintheti, azt külön változásbejelentésben lehet kezelni.

Ennyi lehet a többlettámogatás

A többlettámogatás mértékét az határozza meg, hogy a támogatói okiratban a jóváhagyott támogatási összegen belül mekkora az ÉNGY-s építési tételekre jutó támogatási összeg, és ez hogyan viszonyul a megkötött, kivitelezői szerződésekben szereplő tételek költségeihez.

A többlettámogatás

  • legfeljebb a változás bejelentésekor érvényes ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési projektelem költségére jutó támogatás teljes összegéig növelhető, azaz megduplázható;
  • a költségnövekményre igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor érvényes ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió forint.

Figyelem, az adott tevékenységre érvényes maximálisan elszámolható kiadásokat továbbra sem lépheti át a költségnövekmény (százalékos határok)! Az adott célterületen igényelhető legmagasabb támogatási összeget azonban átlépheti a pályázó a többlettámogatással.

Nem ÉNGY-s tételek többlettámogatása

Az elismert költségnövekményt olyan számlával igazolt, nem ÉNGY-s építési tételekre is fel lehet használni, amelyek a pályázati felhívásokban megjelenő belső korlátokat nem sértik, például a beruházáson belül a telepi infrastruktúra fejlesztés 15%-os költségkorlátja.

További részletek itt.