fbpx

Búza: 10 millió tonnát lophattak az oroszok Ukrajnából

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 18.

Nagy rekordot csinált tavaly Oroszország a búzaexport terén, de ebben benne volt az a legalább 10 millió, ami jelöletlen hajókon távozott a Fekete-tengerről.

Továbbra is hatalmas üzlet a búza a világpiacon, miután Kína is nagy mennyiségben növeli – immár világrekorder mértékű – búzaimportját. És bár a búzaimport-világranglista 2. helyezettje, az EU is csökkenti némileg behozatalát, az új USDA-becslés szerinti 35 millió tonna is 3 millióval több, mint a korábbi hasonló időszakban volt.

gabona

Az alacsonyabb előrejelzés okaként egyébként az USDA a fekete-tengeri áruk erős versenyét jelölte meg. Ezzel összhangban az orosz export a jelenlegi szezonban immár 45 millió tonna búzát tesz ki; ez az 1,5 millió tonnával több a vártnál márciusban. (A 2021/22-es gazdasági évben Oroszország mindössze 33 millió tonna búzát exportált.) Az USDA szerint az orosz búzatermés 2022-ben rekordmagasságot, 92 millió tonnát ért el; ez 16,8 millió tonnával volt több, mint az előző évben. Számos mezőgazdasági és sajtóforrás szerint a javuló orosz kiviteli adatokban benne van az a hatalmas, körülbelül 10 millió tonnányi lopott búza is, amit a megszálló oroszok vittek el Ukrajnából, például olyan tengerjárókon, amelyeken kikapcsolták a nyomkövetőket.

Az amerikai szakértők 1 millió tonnával 14,5 millió tonnára emelték az ukrán búza világpiaci értékesítésére vonatkozó előrejelzésüket. Ezt az EU-ba és a fejlődő országokba irányuló kiterjedtebb szállítások mellett a gabonaszerződés folytatásával indokolták.