fbpx

Elérhette a mélypontot a repce ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 18.

Virágzik a repce. Az esők hatására egészen szépen összeszedték magukat az állományok. A termés ára nem olyan lesz, mint vártuk, de talán a költségei sem.

repce virágzás elején
Ha nem is buják, de jobbára elfogadhatóan néznek ki a nyiladozó repcetáblák (fotó: Horizont Média)

Mélyponton a magyar repceterület

„Tavalyi volt az első év, amikor nem vetettünk repcét” – mondja egy Nógrád vármegyei gazdálkodó –, „nem is a költségek, inkább a vadak miatt. Másfél tonnás termésekkel nem lehet nyereségesen gazdálkodni.” „Én 2021 óta nem vetek repcét a sorozatos őszi aszály és a szerkivonások miatt. Tavaly ősszel a műtrágya ára is elkeserített minket” – halljuk a Jászságban. „Most kevés a repce a határban, de aki elvetette, az elégedett lehet. Virágozni kezdtek a táblák, combközépig érnek a növények, az elágazások száma is jó. Etetni is olcsóbb a repcét, mint ahogy azt ősszel gondoltuk.” A magyar repceterület több mint 10 éves mélypontra süllyedt, talán 180 ezer hektárt tesz ki.

Másutt bizalmat szavaztak a növénynek

A térségünkben azonban nem mindenütt ment el a termelők kedve. Ukrajnában a tavalyi 1,4 millió hektáros mindenkori rekord után most valamivel kisebb, 1,2-1,4 millió hektáron tenyészik a növény. Emellett 5,3-5,6 millió hektárt foglalhat el a napraforgó és 1,6-1,8 millió hektárt a szója – mindkettő növekedés lenne a tavalyi évhez képest, amikor a háború kitörése jelentősen lassította a vetési munkálatokat. Európában átlépte a 6 millió hektárt a repceterület, nőtt a tavalyi évhez képest. Eközben a napraforgóé csökkenhet az EU Bizottság szerint, 5 millió hektár alattinak becsüli. Kanadában enyhén növekedhet a repceterület, 8,8 millió hektárra teszik.

Sok az import, sok a saját

Aratásig 6,7 millió tonna repcemag érkezik az EU-ba, ami 30 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot az USDA elemzői szerint. Ebből 6,4 millió tonna már a kapukon belül van – ez 60 százalékkal több a tavaly importált mennyiségnél. Az ukrán import csaknem megkétszereződött, 3 millió tonnát tesz ki, hasonló dinamikát és mennyiséget mutat az ausztrál behozatal is az ottani bő termést követően.

Az olajnövények területe a régiónkban és világszinten is növekszik idén., repcéből az uniós termés 10-15 százalékkal is meghaladhatja az elmúlt öt év átlagát. A májusi határidős repcejegyzések az Euronext tőzsdén 11 százalékkal estek a hónap eleje óta, most 440 euróért (165 ezer Ft) vásárolják az olajmagot. A szakértők szerint a repce ára elérte a mélypontot, és következő hónapokban egy-két eurós mozgást leszámítva ezen a szinten is marad.

A jövőre nézve érdemes elgondolkodni ezen a cikken: 2025-re harmadára esik a kanadai repceexport, hacsak…Aki nem adja fel a növényt ott, ahol szeptember második felében rendszeresen megérkezik az eső, megtalálja a számítását.