fbpx

Már csak néhány almafajtából dúskálunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 13.

Az európai almakészletek márciusban 11 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2022-ben, az elérhető körte mennyisége pedig csaknem 20 százalékkal kisebb.  Az egyes fajtákból eltérő mértékben csökkent a kínálat, sőt, vannak, amelyekből nőtt is. Mindez kihat az érvényesíthető árra.

Granny Smith alma
Granny Smithből például több van, mint tavaly (forrás: static.wixstatic.com)

Kisebbek az alma- és körtekészletek

A WAPA, az Alma- és Körte Világszövetség 2023. március 1-jén tette közzé az alma- és körtekészletek adatait. A számok azt mutatják, hogy Európában almából 11 százalékkal kevesebb van, mint 2022-ben, mintegy 2,6 millió tonna. Körtéből pedig közel 20 százalékos a készletszűkülés.

Az almakészletek annak ellenére kisebbek, hogy a termés tulajdonképpen jobb volt, mint 2021-ben. A lengyeléknél 5 százalékkal nőtt a betárolt mennyiség, uniós szinten pedig 1 százalékkal. Mégis a lengyelek márciusi készletei csaknem 15 százalékkal voltak kisebbek, mint egy évvel ezelőtt, tehát megtalálták az új értékesítési csatornáikat. Hazánkban harmadával kevesebb alma termett 2022-ben, mint 2021-ben, amivel a legnagyobb termelésvisszaesést produkáltuk az EU-ban. 

alma körte készlet EU
Uniós almakészletek (forrás: WAPA)

Nem mindenből van kevesebb

Az európai almakínálat elsősorban a következő fajtákból szűkült mostanra:

  • Golden Delicious        -23,3%
  • Idared -19,5%
  • Jonagold         -31,8%
  • Gála    -30%
  • Fuji     -21,7%

Több van viszont Cripps Pinkből (+35,1%) és Granny Smithből (+11,4%), valamint Red Jonaprince-ből (+13,4%).

A körtekészletek az EU-ban szűk 313 ezer tonnán álltak, csaknem ötödével kevesebb volt a márciusban rendelkezésre álló gyümölcs, mint tavaly. A Conference fajtából 10 százalékos a készletcsökkenés, a Rochaéből viszont csak a tavalyi mennyiség negyede lelhető fel. Az Alexandrina fajtából mintegy 50 százalékkal több van. Az Abate Fetel csak egy kis szeletét képviseli a fajtapalettának, de idén sokkal több van belőle, mint tavaly.

Kapcsolódó írásunk: Újra megy lengyel alma Fehéroroszországba: drágulás várható.